Борисов разгневи адвокатски колегии

18:20, 24 апр 21 / Политика 25 3010 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Общото събрание на Софийската адвокатска колегия (САК) излезе с остра позиция заради изказване на премиера в оставка Бойко Борисов и гласувано предложение на ДПС в парламента. Представители на организацията се събраха днес, като по време на събитието беше прочетено отворено писмо, подготвено от Софийски адвокатски съвет и одобрено като позиция на цялата колегия, съобщава lex.bg.

Реакцията им идва след като бе включено в правилника на парламента излушване от страна на Правна комисия на председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Първоначалното предложение беше за периодично изслушване само на главния прокурор, но по настояване на ДПС и с подкрепата на ГЕРБ и БСП беше прието, че правната комисия ще вика и председателите на двете върховни съдилища. 

Коментарът на премиера в оставка Бойко Борисов по този повод бе, че „адвокатите на мутрите ще привикват и мачкат върховните съдии и обвинител №1“. Думите му вероятно бяха насочени към депутатите от Николай Хаджигенов и Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!“, които са практикуващи адвокати на засегнати страни по част от знаковите дела през последните години. Те обаче гласуваха против искането на ДПС, а ГЕРБ го подкрепиха.

Снимка: БГНЕС

Отвореното писмо е гласувано от Софийския адвокатски съвет и беше изчетено от зам.-председателя му Жана Кисьова, а след това подкрепено от всички присъстващи на Общото събрание. Тя посочи, че двете събития, станали повод за него, поставят под въпрос върховенството на правото и адвокатурата не може да бъде безучастна и трябва да вземе отношение и да говори високо и ясно.

Адвокатите посочват още, че докато изслушването на главния прокурор намира опора в Конституцията (чл.84 от Конституцията предвижда, че Народното събрание може да изслушва и приема и доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика), то това на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) я нарушава. Те изтъкват, че е недопустимо да се упражнява парламентарен контрол над представители на съда, а парламентът може да ги изслушва само при обсъждането и приемането на годишните доклади за дейността на съдилищата.

Спасиха ли Гешев „като рохко яйце“?

„Твърдо се противопоставяме на създаването на обществена нагласа за обвързване на адвокатите с престъпни интереси“, заяви колегията по повод на думите на премиера в оставка и изтъкна, че внушението, че адвокатите целят мачкане на представителите на съда и прокуратурата, е пряко и безогледно посегателство срещу цялата адвокатура. В отвореното писмо се напомня, че на адвоката се дължи уважение и съдействие като на съдия, а освен това адвокатите, които са станали депутати, не действат в НС като адвокати, а като избраници на народа.

А за думите на Бойко Борисов се заявява: Това са поредните общи квалификации на адвокатите, чиято конституционно прогласена мисия е защита на правата на гражданите и юридическите лица. Нещо повече не се отчита простия факт, че колегите адвокати поели обществен ангажимент и длъжност като депутати, са избраници на народа и не действат в качеството си на адвокати в рамките на дейността си като народни представители“.

Писмо със същите оплаквания разпространиха до медиите от Благоевградската и Пловдивската адвокатска колегия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама