Направиха ли си депутатите заплатата 10 000 лв.?

12:47, 23 апр 21 / Политика 25 3163 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В живо включване във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини депутатите от новото 45-о Народно събрание, че едно от първите неща, които са направили, е да си увеличат заплатите на 10 000 лв.

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ обаче отрече това твърдение. „В последните часове от кафявите „медии“ и премиера Борисов тръгна нова опорка – „Демократична България“ увеличила заплатите на депутатите на 10 000 лв. Нищо подобно. До вчера нямаше таван във възнагражденията на депутатите. Вчера поставихме максимален размер (25%) на извънредните депутатски възнаграждения. Досега такъв нямаше и тихо-тихо се получаваше една сериозна сума над заплатата“, написа той в социалната мрежа.

Мирчев обясни, че това възнаграждение не е част от основното на народните представители, нито е ежемесечно, а е от типа „награда“. „Нормално и необходимо е за подобен тип плащания да има определен максимален размер. В противен случай може да се достигне до абсурдно големи по размер „награди“. Ето това предложихме ние. Предложихме също да не се получават пари кеш - в торби, пликове, чантички, а всички суми, които получават народните представители, да минават по банка. Е, това не се прие“, посочи той.

След развилия се спор Христо Иванов от „Демократична България“ обяви, че ще предложат текстът с бонусите да отпадне от правилника. Същото ще предложат и от БСП. „Не виждаме какви допълнителни възнаграждения трябва да имат народните представители за това, че си изпълняват функциите“, заяви Кристиан Вигенин.

От „Изправи се! Мутри вън!“ пък предлагат заплатите на депутатите да бъдат силно намалени, като базата за изчислението им да стане от три на една средна работна заплата в обществения сектор в страната. Те искат още да бъдат орязани заплатите и на премиера, министрите, шефовете на агенции и членовете на политическите кабинети.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама