Как и какво четат българите?

10:30, 23 апр 21 / Култура 25 3163 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

4 от 5 българи четат книги. Харесваме криминалните романи най-много и все още предпочитаме книги на хартия вместо в дигитален формат. Това показва скорошно изследване на Нилсен Адмосфер България и Български национален панел.

Преобладаващата част от активните в интернет българи четат поне една книга годишно - почти 60% дори четат до 10 книги. По всичко личи, че читателите не намират достатъчно време да четат на спокойствие – половината от тях отделят време само веднъж седмично или по-рядко.

Категорично все още предпочитаме книгите в хартиен вариант вместо алтернативните дигитални или аудио формати. Въпреки това безплатното сваляне на книги от интенрет е вторият най-предпочитан метод за набавяне на книги след закупуване от книжарница. Аудиокнигите остават на последна поцизия, като средният им брой не достига дори 1 аудиокнига годишно.

Снимка: Pixabay

Жените са по-редовни читатели, отколкото мъжете. Най-голяма е групата на читателите от по-възрастното поколение (на възраст 55+), но също така и от най-младото (15-34 годишните). Броят прочетени книги нараства с всяка следваща степен на завършено образование.

А що се отнася до любимите жанрове книги, криминалните романи водят класацията в България. Следват тези на историческа и класическите романи. Топ жанровете на мъжете са историческите, криминалните, класическите и шпионските романи. Списъкът на жените включва три жанра на топ позиция – криминалните, класическите и романтичните/еротични романи, следвани от историческите и тези с профил психология и личностно развитие.

Около 33% от хората притежават колекция от 40 до 200 книги, докато 30% имат повече от 200 книги у дома. Останалите 37% държат по-малко от 40 книги вкъщи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама