Създадоха водка, която не предизвиква махмурлук

16:00, 17 апр 21 / Любопитно 25 2580 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Учени от Новосибирск случайно създадоха водка, която не предизвиква махмурлук. Отктитието е направено, докато учените се опитвали да направят лекарство срещу захарен диабет.

Николай Баранов и Оксана Афанасиева разработвали препарат на основата на еленски мъх, който е част от храната на северните елени. Това растение притежава свойството да извежда токсините от организма.

Учените започнали да разтварят получените от мъха олигозахариди в различни течности, включително и във водка. Получената напитка запазила своя алкохолен градус, но не предизвиквала махмурлук.

Новата водка намалила своя постинтоксикационен ефект цели 20 пъти, токсичното действие на алкохола паднало 2-3 пъти, намаляла скоростта при изпадането в алкохолна зависимост, пише сайтът Лента, цитиран от БТА. 

Учените все пак имат намерение да се съсредоточат върху изучаването на свойствата на еленския мъх за корекция на метаболитните нарушения при захарния диабет. Що се касае до производството на водка, която не причинява махмурлук, това ще бъде въпрос на бъдещето.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама