Български художник нарисува пандемията в шаржове

15:00, 17 апр 21 / Любопитно 25 2058 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Около 300 шаржа е нарисувал от началото на пандемията русенският художник Огнян Балканджиев. Карикатурите разказват хронологично за събитията, свързани с коронавируса в последната година. Представени са и добре познати от екрана лица, ангажирани в борбата със заразата, а и не само, пише БТА.

„В началото бяхме спокойни. Мислихме си, че всичко ще премине за няколко месеца. След Нова година усетих, че нещата малко зациклят“, разказва Огнян Балканджиев, който е свободен художник. Той има зад гърба си множество изложби. Нарисувал първия си шарж през 2000 година, а днес вече е автор на хиляди карикатури. Рисува световни музикални звезди, защото им се възхищава, а също и политици, защото го ядосват и иска да им каже нещо критично. Прави и шаржове по поръчка - като подарък за празници, и споделя, че хората обичат да се гледат през призмата на шегата.

Идеята да рисувам шаржове, свързани с пандемията, дойде неминуемо. Почнах с черно-бели шаржове, а никога не съм рисувал такива. Може би от март миналата година до есента бяха черно-бели, моливни рисунки. Тогава настроението беше такова. Шаржовете са тематични и хронологични. Рисунките са свързани и след като се наредят по дати, ще се види хронологично какво се е случило, каква заповед е издадена и т.н. През есента реших да рисувам отново цветни шаржове, защото в такова тежко време трябва да има и по-цветни и весели неща. Животът трябва да е по-цветен“, казва още той.

На въпроса дали е лесно да се рисува на тема пандемия, художникът посочи, че в началото му е било интересно, но след това му е станало тъжно. „Мислех в началото, че става дума за някакъв си грип, но стана тъжно, когато видях какво става покрай мен - започнаха да се разболяват хора, загубих познати, роднини“, споделя Балканджиев. По думите му след края на пандемията му се иска да нарисува красива рисунка, нещо спокойно и релаксиращо, без спринцовки, без коронавируси.

Шаржовете ще бъдат подредени в експозиция през месец май тази година. Русенският художник казва, че пандемията влияе негативно на всички - не само на хората на изкуството, но той е оптимист, че скоро тази криза ще бъде за гърба ни.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама