Големите кавички на седмицата (12 - 16 април)

13:00, 17 апр 21 / Големите кавички 25 4045 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (5 - 9 април)

„Това, което мен ме притеснява е, че като че ли сведохме политиката до песни, танци и навикване. От моя опит политиката е вземане на тежки решения, защото нито едно не е очевидно правилно. Нито едно няма как да е обект на тотален консенсус. За да вземаш решения освен експертиза, се иска и мъжество и способност да носиш отговорност“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг на ГЕРБ. 

„Разбирам, че политическа цел е да се измете някой като мен или като министър Ангелов, но не и да бъдат изметени стотици хиляди българи. Ще се боря срещу това, защото опитите да бъде заобиколена първата политическа сила и да се състави конструкция от останалите по принцип завършва зле. Не го четете като страст към властта. Властта тежи много, казвам го от опит. И ако имаш крехки рамене, може да ти счупи гръбнакът“, посочи още той. 

„В случая г-н Борисов просто няма друг избор, освен да остане на скамейката, на резервната скамейка“. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира днешните думи на премиера, че няма да се кандидатира за министър-председател отново, защото не иска „да разделя нацията, както го прави президентът Румен Радев“.

Тя изрази надежда, че ще бъде съставено стабилно правителство и очаква 45-ото Народно събрание да върне авторитета на българския парламент. 

„Ако се обединят само от политически сметки за оцеляване, очевидно е, че по-добрия вариант ще бъдат нови избори. Ако действително намерят силите да изпълнят определени приоритети, от които всички ние се нуждаем в момента, за да я има стабилната държава, за която говоря, тогава нека да съставят стабилно правителство. Всичко е в техни ръце“, каза Йотова и допълни, че президенството е готово за всеки един вариант, включително избор на служебно правителство.

„Бих искал да отправя апел към всички Вас, паралментаризмът и функциите на председателя на парламента да не служат като срамно смокиново листо, прикривайки ужасите на ГЕРБ и срамното управление на Бойко Борисов. Бих искал да Ви помоля този титаничен интелект, велик географски отркивател, да върнем гордостта на Кърджали в производството на специфични поцинковани изделия, където му е мястото“. Това заяви от парламентарната трибуна адвокат Николай Хаджигенов от групата „Изправи се! Мутри вън“ по повод предложението на ГЕРБ отново председател на парламента да стане Цвета Караянчева.

Именно фигурата на Караянчева се превърна в причина и за първите по-сериозни словесни престрелки между депутатите от новоизбраното 45-о Народно събрание. От ГЕРБ я представиха като „човек с опит, променил статуквото в партийно-монолитния район като Кърджали”. Най-голямата група в парламента пък посрещна остро думите на Хаджигенов и поиска да му бъде отнета думата.

„Аз съм от Кърджали и квалификации срещу една дама е вулгарно“, изтъкна Вежди Рашидов по повод обидите по адрес на Цвета Караянчева. Той поиска от Мая Манолова мутрите в парламента да се посочват поименно. „Как смеете да наричате 200 души мутри! Аз не съм мутра, а за вас съм чувал, че прякорът ви е Сестра Галева, защо?“, попита Рашидов.

Днес при старта на парламента се натъкнахме на един феномен, с който очевидно 44-ото Народното събрание беше свикнало -  феномена „премиерът беглец“. На два пъти само в един пленарен ден той успя да избяга от Народното събрание и законодателната власт“, коментира Мая Манолова.

Според нея Борисов е трябвало да бъде в парламента и като действащ премиер, и като премиер, който подава оставката на своя кабинет. „Премиерът е длъжен да дойде в Народното събрание и да докладва докъде е стигнало правителството“, заяви тя. 

„След като ние от „Изправи се!Мутри вън!“ внесохме искане за изслушване на премиера Борисов за плана за възстановяване и устойчивост утре…той си взе отпуск. Eдин ден премиерът в оставка Бойко Борисов е в отпуск само и само да не дойде в Народното събрание и да обясни докъде е стигнало неговото правителство“, посочи тя.

Манолова заяви, че ще настояват „тази игра на криеница и този опит на Борисов да унизи българския парламент“ да бъдат пресечени.

Половината от сценаристите на Слави съм ги избирал аз, в комисия, разбира се. Мисля, че ще се справят, те са забавни. Лошото е, че по-бързо от апостол Петър се отметнаха от важно свое обещание, като дадоха на заден за мажоритарния вот. Това коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син.

„Няма да спирам да им го напомням. Лично съм се подписал в този референдум, лично съм се надявал да преминем към такава избирателна система. „Гергьовден” при учредяването си е заявило това. Тази спирачка е неприятна”, коментира още Дилов.

„Човек харесва мажоритарната система само докато влезе в парламента“. Това написа в социалните мрежи писателят Иво Сиромахов, който е сценарист в „Шоуто на Слави“.

Коментарът му е по повод решението на водената от Трифонов формация да отложи въвеждането на мажоритарен вот за един по-спокоен паралмент. Промяна на избирателната система бе един от приоритетите на партията, която за първи път влиза в парламента. През 2016 г. още преди Трифонов и екипетъ му да влязат в политиката, те инициираха референдум, който включваше въпрос за въвеждането на мажоритарни избори. 

За разлика от други сценаристи в „Шоуто на Слави“ Иво Сиромахов остана в страни от партията „Има такъв народ“ и не влезе в депутатските листи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама