COVID-19 по света: 160 нови случая в минута в Европа

16:54, 15 апр 21 25 3102 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Над 1 милион смъртни случая от Covid-19 са потвърдени в европейския регион на СЗО. Ситуацията в Европа е сериозна. Всяка седмица се отчитат 1,6 милиона нови случая, това са 9 500 на час или 160 души в минута. Такива цифри бяха изнесени от регионалния директор на СЗО за Европа Ханс Клюге.

В момента се намираме в критична точка на пандемията, каза Мария Ван Керхове, технически ръководител на СЗО за Covid-19. „Траекторията на тази пандемия нараства ... експоненциално...Това не е ситуацията, в която искаме да изпаднем след 16 месеца в пандемия, когато имаме доказани мерки за контрол“, обясни тя пред репортери.

„Към днешна дата в региона са приложени около 171 милиона дози от седем ваксини за Covid-19. Близо 13% от европейското население са получили по 1 доза, а близо 6% са завършили цялата серия“, каза Клюге.

СЗО не препоръчва имунизиране с две различни ваксини

Има ранни признаци, че предаването се забавя в няколко държави. „Нека бъда ясен, ранните признаци на спад не са равни на ниските нива на предаване. Предаването трябва да се сведе до ниски нива и да се поддържа ниско, като се използва нашата енергия и устойчивост, за да победим вируса“, подчерта Клюге, цитиран от „Гардиън“ и БГНЕС.

Коронавирусът вече е убил повече от 2,9 милиона души и е заразил близо 136 милиона по целия свят.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама