Дърветата страдат от шума, дори след като е спрял

20:00, 15 апр 21 / Любопитно 25 2592 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Шумът от индустрията и строежите на пътища и сгради не само вреди на дърветата и на разнообразието от растения, но отрицателното му въздействие продължава и след като е спрял, съобщи АФП, позовавайки се на американски учени.

Шумовото замърсяване от човешка дейност се увеличи значително от средата на миналия век. Затова биолозите проучват въздействието му върху флората и фауната. Предишни изследвания вече разгледаха краткосрочния му ефект. Той прогонва полинаторите, като насекомите, по дърветата. Малко специалисти обаче са изследвали дългосрочното му въздействие, предава БТА.

Американски учени наблюдаваха 15 години дървета, изложени на силен шум в Ню Мексико. Резултатите им разкриха, че младите кълнове на боровете са намалели със 75 процента в шумните зони в сравнение с тихите. В районите, където отново се е възцарила тишина, дърветата - хвойна и бор, не само не се възстановили, но и младите кълнове останали малко, а птиците не се завръщали.

„Ефектът от предизвиканото от човека шумово замърсяване се инфилтрира в структурата на тези горски общности“, коментира един от авторите на изследването Клинт Франсис, биолог от Калифорнийския политехнически университет. Констатирахме, че изчезването на шума на означава възобновяване на екологичните функции.“

Полинаторите остават настрани, дори да спре шума, защото се научават да избягват определени зони.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама