Нова наредба ще доведе до 40% оскъпяване на жилищата

09:10, 12 апр 21 25 3524 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С 30 до 40% ще се вдигне цената на квадратен метър в новостроящите се жилищни сгради заради нови изисквания за достъпност на хора с увреждания. За това алармират от Националната асоциация на строителните предприемачи по повод влязла наскоро в сила наредба за универсален дизайн на елементите за достъпна среда, изработена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С наредбата всички нови многофамилни жилищни сгради трябва да бъдат проектирани с достатъчно широки асансьори, коридори, врати и помещения не само в общите части, но също така и във всеки един отделен апартамент, така че да е възможно придвижването на хора с инвалидни колички и патерици. Балконите и тоалетните, например, трябва да са с площ минимум 1.50 на 1.50 м, коридорите - 1.20 м, ако по дължината си имат врати, самите врати не трябва да са по-тесни от 0.80 м, а входните - от 1 метър, посочват от сдружението на строителните предприемачи.

"Всичко това е чудесно, стига обществото да може да си позволи да го плати. Ситуацията в България обаче не е такава", коментира Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. Според асоциацията тези нови изисквания за всеки апартамент в една сграда ще доведат до по-голяма жилищна площ и ще вдигнат цените между 30 и 40%.

От МРРБ не са представили оценка на въздействието от новите изисквания за достъпност в жилищните сгради. Напротив, в мотивите към наредбата авторите ѝ посочват: "...за прилагането на нормативния акт не са необходими допълнителни финансови средства". Според мотивите появата на новата наредба е свързана с влизането в сила на напълно нов Закон за хората с увреждания през 2019 г., който отменя предишния Закон за интеграция на хората с увреждания, а с това и доскоро действащата Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението.

От МРРБ уточниха пред в. "Сега", че всъщност новата наредба поставя изисквания за по-широки тераси и врати в новите жилища, но не и за тоалетните и коридорите - нормите за тях били в друга наредба (Наредба № 7 от 2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони) и оставали непроменени. А оценка на въздействието на новите регулации не се налагала, защото те се въвеждали с наредба на министъра на регионалното развитие, а не със закон или поднормативен акт на Министерски съвет. "Доколкото новите изисквания се отнасят до равни и нехлъзгави подови повърхности, до минимални размери на вратите и минимални размери на отворените пространства 150/150 cm, то не е ясно как се аргументира такъв ръст от 40% на цените на новите жилища", коментираха още от МРРБ. От министерството посочиха, че в работната група за изработване на наредбата са участвали професионалните организации на участниците в проектирането и строителството, а по време на обществените консултации не са постъпвали предложения и коментари от тях.

Всъщност срещу новите регулации в строителството на жилищни сгради освен от Националната асоциация на строителните предприемачи са се обявили от Камарата на архитектите в България и от асоциацията за независим строителен надзор. Техни членове са участвали в изработването и обсъждането на проектонаредбата, но са били подведени и с изненада научават едва при обнародването ѝ, че новите технически изисквания за достъпност важат за всяко жилище в една сграда. По старата наредба от 2009 г., ако една сграда е с повече от 30 апартамента, задължително на партера ѝ трябва да се проектира апартамент за човек с увреждания - с широка тоалетна, широки врати и коридори.

"Всъщност никой не е против това сградите да бъдат съобразени с хората с увреждания, но абсолютно излишно е всички апартаменти да бъдат пригодени за обитаване от такива хора. Това ще оскъпи целия продукт и в крайна сметка лицата с увреждания също ще платят по-висока цена“, коментира Георги Шопов.

Новите технически изисквания ще усложнят прекомерно проектирането на жилищните сгради, а площта на един двустаен апартамент ще нарасне до 80 кв. м, казват строителните предприемачи. Те посочват, че вече ще е невъзможно в един тристраен апаратамент освен баня с тоалетна да има и отделна тоалетна с мивка, защото няма да отговаря на изискванията за площ 1.50 м на 1.50 м.

"Някои от новите норми дори са технически неизпълними - например при еркер 1.50 м е невъзможно терасата да е минимум 1.50 м широка. Това не може да се проектира. Освен това така се налага един облик на архитектурата, което не е редно", казва Георги Шопов.

Новата наредба за универсалния дизайн е обнародвана на 12 февруари тази година и само месец по-късно вече е в сила. От МРРБ не са се съобразили с предложението на строителните фирми да се даде 6-месечен отлагателен срок за готовите и вече одобрени проекти. Сега архитектите ще трябва да преправят наново проектите, най-вече заради по-широките тераси, което ще оскъпи жилищата. Все пак от МРРБ отговориха, че обмислят да дадат гратисен период, но не е ясно за колко месеца и кога ще стане това.

РЕМОНТ

Най-големият абсурд според архитектите и строителните предприемачи е, че новите изисквания не са насочени само към новото строителство на жилищни сгради - те стават задължителни и при всеки основен ремонт, преустройство и промяна на предзначението на имота. "Първо, не става ясно за какъв тип ремонти става въпрос. Така както е написано, излиза, че ако едно домакинство прави преустройство на жилището си, то също трябва да се съобразява с новите изисквания. Как може да се разшири една тераса до 1.50 м, например?", пита Георги Шопов.

От сдружението са поискали от МРРБ разясняващи указания как да прилагат наредбата и все още очакват отговор. От асоциацията на строителните предприемачи призовават МРРБ да прояви здрав разум и да отмени тази част от наредбата, която засяга промените за жилищните сгради.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:54, 12 апр 21

Какви уникални глупости! Ако написаното е истина, разбира се.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама