Полярните мечки под заплаха в резултат на глобалното затопляне

20:15, 08 апр 21 / Любопитно 25 1146 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Полярните мечки са започнали да навлизат в населените от хората райони за храна, както и да излизат на брега, когато морските птици гнездят, и се хранят с яйцата им, съобщава РТС.

Ново проучване показва, че мечките са принудени да коригират диетата си и факта, че все по-често ядат птичи яйца, ясно показва това. Основата на диетата на полярните мечки са тюлени, белуги, моржове и някои видове китове, които стават все по-малко, така че възможностите за лов на мечките също са под въпрос. Един от резултатите от това положение е нападение върху птичи гнезда, но също така и проникване в човешки селища.

Първият в света хотел на полярните мечки отвори врати в Китай

Ново проучване, публикувано в списанието „Royal Society Open Science“, проследява как мечките се приближават до мястото, където гнездят птици, за период от 11 дни и колко е намален броят на яйцата на някои видове птици. Изследователи от Канада са използвали дронове за наблюдение, за да проследят състоянието на гнездата на патици-джудже на остров Митивик в Нунавут Някои мечки обаче, обикалят места, където гнездата са вече празни, и изразходват много енергия за незначителен улови, пише БГНЕС.

Въпреки че експертите казват, че резултатите от проучването не дават общи индикации за нови начини за лов на полярни мечки, те със сигурност показват борбата за оцеляване, която се води при животните поради ефектите от глобалното затопляне.

С опасения за оцеляването на този вид мечки, проучване, публикувано в списание „Nature Climate Change“ през юли 2020 г., изчислява, че видът ще бъде на „ръба на оцеляването поради глад“ до 2100 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама