Вятърът на промяната в София: Референдум за управлението на Фандъкова

14:30, 06 апр 21 / София 25 18050 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

София вече не е сред крепостите на ГЕРБ. Според резултатите, партията на Бойко Борисов губи в два от трите столичния МИР-а – 23-ти и 24-ти, или иначе казано централните части, южна и североизточна София.

Мнозинството в София по традиция винаги е било „синьо“ и е гласувало „в дясно“. От много години насам на българската сцена липсва автентичен десен проект, следователно най-големият дял гласоподаватели в столицата се насочва към модерното и прогресивното в лицето на „Демократична България“. Не на последно място, демографският профил на столицата постоянно се променя, което предполага, че десният уклон на града постепенно се претопява към прогресивно ляв или такъв в центъра на политическия спектър. Това са тенденции, които се наблюдават и в големите европейски градове и не са изолиран феномен.

След 12 години доминация на ГЕРБ: „Демократична България“ печели в столицата

Но да се върнем на загубата на ГЕРБ в столицата. Именно в София преди 15 години стартира проектът ГЕРБ, когато кмет бе Бойко Борисов. Загубата тук е красноречиво доказателство за низходящата тенденцията на подкрепа за партията. Но освен всички изводи, калкулации и причини за поражението, можем да считаме резултатите и като референдум за управлението на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която само преди година и половина спечели изборите с малка преднина.

Каквото и правителство да се състави е ясно – влиянието на ГЕРБ в парламента няма да бъде същото, следователно симбиозата между изпълнителна и местна власт ще се наруши. Това поставя Фандъкова и екипът ѝ в трудна позиция. До следващите избори има две години и половина и ако искат да запазят добри шансове за преизбиране трябва да се докажат с добра работа и резултати, и то без да разчитат на подкрепа от изпълнителната власт.

За съжаление, на столичната управа ѝ липсват капацитета и волята абсолютно самостоятелно да постигне значими за града промени, а чрез това и да върне поне част от загубената подкрепа. Още повече, настоящият управленски модел е амортизиран и неефективен, оплетен в мрежи от зависимости, а точката на пречупване между него и обществената толерантност е премината. Стигнали сме фазата, в която поради крайно ниската си легитимност, каквото и да прави и предлага управлението на ГЕРБ, бива посрещнато на нож“ от голяма част от обществото.

Към момента още едно спечелване на местните избори в София по инерция, по модела от 2019 г., не изглежда постижимо – изискванията и недоволството на столичани към властта не спират да растат. А протестите от лятото доведоха до генериране на още по-широко неодобрение и към местната власт. Предвид отлива на подкрепа към ГЕРБ, би било изключително интересно да видим социологическо проучване, което да изразява моментните нагласи на софиянци спрямо Йорданка Фандъкова и управлението ѝ.

Изводите са два: най-голям дял от избирателите в София търсят алтернативи на сегашното управление, независимо от идеологическите си разбирания. Столицата гласува за промяна, а историята показва, че вятърът на промяната в България неведнъж е започвал да духа именно от София. Същевременно столицата я очаква агонизиращо управление до следващите избори през 2023 г.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Крис Бармски 15:11, 06 апр 21

Анализаторът обръща внимание на важна тема! Корупцията в ГЕРБ-аджйиските обществените поръчки за София дали ще намалеят, или ще има “кради, кради, не му мисли” до последно?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама