Въпреки тежката загуба: Нинова няма да подава оставка

15:18, 05 апр 21 / Новият парламент 25 2475 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Цялото Изпълнително бюро на партията подаде оставка. Решихме да свикаме Национален съвет и да изберем ново бюро. Аз няма да подавам оставка, бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в първия си коментар след парламентарните избори.

Разбирам, че отговорността ми е огромна и лична. Не мога с лично решение да хвърля партията в 3-месечни процедури“, обясни Нинова и допълни, че не може БСП да остане без председател, след като предстои формиране на парламент и евентуално нови избори.

Оставката на Нинова и на цялото Изпълнително бюро е била поискана от двама членове на бюрото, но не стана ясно кои са точно.

Поставихме си за цел да сме първа политическа партия - не я постигнахме, даже отстъпихме второто място. За нас това е тежка загуба, но апокалиптичните картини, които се рисуват от някои, са пресилени. Били сме в такова състояние и сме излизали от него“, заяви лидерът на БСП.

Какви са причините за слабия резултат?

Повечето българи гласуваха срещу всички партии в досегашния парламент, възприети сме като част от статуквото. Това е голямата ни грешка и вина“, подчера Нинова и допълни, че ковид кризата също е повлияла на резултатите, защото част от възрастните симпатизанти на БСП са се уплашили и не са гласували.

Корнелия Нинова отчете и корпоративен вот на тези избори, както и че част от гласовете за БСП са отишли при Слави Трифонов и Мая Манолова. Вътре в партията имаше хора, които работеха за други партии – борехме се на два фронт, и вътре и вън“, разкри Нинова.

Какви са възможните варианти за БСП в парламента?

Основната ни задача беше да разбием модела ГЕРБ. След тези избори те не могат повече да управляват, а Борисов повече няма да е премиер. Това е само началото“, коментира Нинова.

По повод предложението на Бойко Борисов за експертен кабинет, тя уточни: Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ – със и без Борисов, от експерти или политици“.

Борисов смирен: поиска консолидация с „милите опоненти“

Въпреки отстъплението от второто място, Нинова отчете, че без БСП съществените решения в парламента няма как да се взимат. „Призоваваме всички спокойно и без емоции, с мъдрост да разсъждаваме как да се действа“. Ако всичко опозиционни партии държат на позициите си и не отстъпят от принципите си, ние сме за анти-ГЕРБ правителство“, каза още тя.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама