„България е блокирана“: Световните агенции коментират изборите у нас

08:50, 05 апр 21 / Новият парламент 25 1859 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Управляващата партия ГЕРБ печели парламентарни избори в България, но според прогнозните резултати не успява да получи абсолютно мнозинство и се очакват тежки преговори за съставяне на правителство, отбелязват световните агенции, цитирани от БНР.
 
 
За премиера Борисов сега ще бъде трудно да се задържи на власт заради по-високата подкрепа за антисистемните и антикорупционните партии, които искат той да се оттегли, коментира Ройтерс. Агенцията добавя, че не са изключени седмици на коалиционни преговори, а дори и нови избори. Това означава, че България може да има проблеми с отпускането на средства от европейския фонд за възстановяване от коронавируса, смята агенцията.
 
Асошиейтед прес пише, че подкрепата за българския министър-председател е ерозирала, откакто хиляди хора излязоха по улиците и обвиниха правителството, че е повлияно от олигарси, не е успяло да се справи с корупцията и бедността и не е направило „основен ремонт“ на съдебната система. Франс прес добавя, че протестният вот е събрал повече гласове, отколкото се е очаквало.
 
ТАСС отбелязва, че лидерите на новите политически сили, успешно преодолели четирипроцентовата бариера за влизане в парламента, са обявили обща победа над управляващата партия ГЕРБ.

„България е блокирана“ - този извод прави германското обществено радио ARD. Партията на консервативния премиер Борисов спечели вота, но няма да може да състави правителство, коментира медията. Но не само управляващите са далеч от парламентарното мнозинство - това важи с пълна сила и за протестните партии, се казва още в информацията на ARD, което предвижда нови избори.

„След изборите е преди изборите“, е заглавието на австрийската информационна агенция АПА, която коментира, че протестните партии в България не са успели да се обединят срещу статуквото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама