Първи сигнали за припаднали при предаването на протоколите

08:32, 05 апр 21 / Новият парламент 25 2494 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Първи сигнал за припаднали хора при предаването на протоколи. Пред bTV секретар на СИК каза, че мъж на 50 години се е почувствал зле от преумора и липса на въздух. Веднага му е оказаха лекарска помощ и е откаран с линейка от залата. Други хора се оплакват от липсата на организация и споделят, че са на крак повече от 24 часа.

660 от 1100 избирателни секции са отчели изборни книжа в „Арена Армеец“. От РИК признаха, че много от протоколите са сложни и оттам идват грешките при изчисленията.

Междинни резултати: Разликата между Борисов и Трифонов се стопява

Председатели на СИК, които в момента са в залата, сигнализират, че са изключително уморени. По закон те не могат да си тръгнат преди да отчетат изборните книжа, защото те са гарант за вота.

Хаос при обработката на протоколите има в почти всички градове. Бунт и напрежение има в Горна Оряховица, където членове на секционни избирателни комисии чакат в сградата на Общината цяла нощ, за да отидат тепърва в Районната избирателна комисия. Оттам са направили прогноза, че ще могат да обработят резултатите им чак в сряда. Огромни опашки се извиха и в Двореца на културата и спорта във Варна, където се обработват протоколите. Хората са чакали цяла нощ и по думите ми с оглед на лошата организация ще продължат да чакат, съобщи Нова телевизия.

Същата е и ситуацията в Пловдив. Хората поискаха храна, напитки и одеяла. Малко преди полунощ член на ОИК е колабирал от преумора и е бил откарат с линейка. Гражданите недоволстват, защото им се налага да чакат с часове.

Междинни резултати: Слави Трифонов печели вота в чужбина

Много грешки при обработката на протоколите

Обработването на протоколите продължи часове след края на изборния ден. В „Арена Армеец” все още продължава предаването на бюлетините. По информация на Нова телевизия са отчетени са 1/3 от предадените протоколи.

Самият протокол затрудни членовете на избирателните  комисии, което доведе до чакане от час и половина – два. Чакането нажежи обстановката, градусът беше покачен и след появата на Мая Манолова малко след полунощ. Тя е получила сигнали за манипулиране на протоколите в залата, но и тази ситуация бързо беше овладяна.

Манолова: Отново се готви похищение на вота

Ние не подправяме и не преправаме гласовете на българските граждани. Резултатът от вота е такъв, какъвто те са го дали. Нашата работа е да обобщим резултата, който вече е определен. Това се случва в нашата Районна избирателна комисия”, каза Полина Витанова от 29 РИК.

Над 90% от протоколите са със сборни грешки. Сложното разпределение на преференциите оказа своето влияние. Също така многото числа, непоследователното вписване и сборуването им също доведе до сборни грешки. За да се прегледат резултатите и да се отстранят тези грешки, това отнема не по-малко от 45 минути. След това отново се връщат в изчислителния пунктове, отново трябва да изчакат, за да се прегледат от член на РИК и чак тогава да се прегледат и предадат”, каза още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама