„Емоционални яйца“ радват италианците за Великден

13:00, 04 апр 21 / Любопитно 25 1999 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Емоционални яйца“ се появиха навръх католическия Великден в работилницата „Ла Скарабатола“ в стария град на Неапол, Италия.

Носещите романтичното име „Емоционални яйца“ са художествени произведения от керамика на неаполитанските майстори на скулптурата - братята Скуото. Те са вдъхновени от емотикони – усмихнатите човечета, използвани в чатовете за изразяване на чувства, и представляват класическия персонаж Пилчинела (от италианската комедия дел арте) в различни форми.

Започва Великият пост

Маската на Пулчинела се заражда през XVI век в Южна Италия. Той е слуга, който съчетава характеристиките на простодушен, пресметлив и ловък човек. Точно това и изобразяват живописните керамични яйца – лицето на емблематичния герой в усмивка, намръщено, недоумяващо, с глуповато изражение… И тъй като класическият герой е с маска, „емоционалните яйца“ също са с маски. Забележителна е работата по тях – придадени са и най-дребни детайли на израза, като сбръчкано чело, свъсени вежди, глуповата брадичка, лукав поглед.

„Ла Скарабатола“ продължава да работи въпреки затварянето, наложено заради пандемията от коронавируса. Целта еда усмихне доколкото може получателите на творенията и да създаде в дома им подходящо за празника настроение, пише БГНЕС. 

Ваксинацията на италианските медици става задължителна

През тридневните великденски празници Италия влиза в национален локдаун, за да ограничи социалните контакти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама