Предложение на Фандъкова разгневи ЦИК

14:00, 02 апр 21 / Новият парламент 25 2814 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Предложение на столичния кмет Йорданка Фандъкова за нов начин на пренасяне на изборните книжа, предизвика остри реакции в Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Тя е поискала от районните избирателни комисии чувалите с бюлетините да се поставят от членовете на секционните комисии (СИК) в мешки. Идеята била одобрена от част от изборните комисари, но други са се възмутили и са я отхвърлили.

Оказало се, че столичният кмет е прескочила изборната комисия и е направила предложението директно до районните комисии. А от ЦИК са разбрали съвсем случайно за това след получено до тях копие на писмо от РИК 23, адресирано до кмета Фандъкова. Според Изборния кодекс районните избирателни комисии (РИК) са подчинени на ЦИК.

Последен ден от предизборната кампания

В писмото от районната комисия са посочили, че подкрепят идеята на кмета, но секретарят на комисията Севинч Солакова (избрана от ДПС) се е възпротивила. Тя е обявила идеята на Фандъкова за скандална, защото по думите ѝ така се нарушават указанията на ЦИК. Там подробно се описват както самите чували, така и начинът, по който да се пакетират книжата и материалите.

Снимка: БГНЕС

В последствие се разбира, че вече са предадени на районните администрации черни платнени торби, тип „мешка”. По този начин идеята на Фандъкова е била практически реализирана. От столичната администрация обяснили, че въвели мешките, защото нямали изрично указан способ от страна на ЦИК за пренасяне на чувалите. Раниците ще помогнат за спазването на противоепидемичните мерки, а и са по-удобни в сравнение с чувалите, смятат общинарите. Даже имали и друго нововъведение – торби с дълги дръжки, които се носят през рамо. Но заявили, че са готови да изтеглят раниците и торбите, ако ЦИК е несъгласна.

Не е ясно ще има ли видеонаблюдение на вота в неделя

Казусът довел до размяна на реплики между представителя на комисията от ГЕРБ Мария Бойкинова, която защитила предложението на Фандъкова, и останалите членове на ЦИК. В крайна сметка идеята на столичния кмет била отхвърлена. ЦИК заръчала на общината веднага да изтегли пособията си и да не ги предава на секционните комисии, съобщи „Сега“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама