Шестима безработни се борят за едно свободно място

12:10, 29 мар 21 25 1459 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Средно по шестима безработни се състезават за едно свободно работно място, това сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта към края на февруари 2021 година, цитирани от БНР. 

В 17 области равнището на безработица е над средното за страната, като най-високите стойности се отчитат в Северозападния район - Видин, Монтана и Враца. Най-силна е конкуренцията в областите Разград и Видин, където за една вакантна позиция се състезават съответно по 15 и по 12 безработни. На другия полюс са София-град и Русе - с по 4. 

Безработицата у нас: Осем души се борят за едно работно място

Данните сочат, че за сравнение към края на януари в цялата страна за свободно работно място са се конкурирали по 8 души, а към края на декември миналата година - по 9. Според социални експерти причината за подобряването на картината на пазара на труда имат основно предприетите антикризисни мерки за запазване на заетостта. По последни данни равнището на безработицата в страната е 6,9%. Традиционно най-ниско е нивото му в София-столица - малко под 3%, а най-високо - в област Видин - 14%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама