Безработицата у нас: Осем души се борят за едно работно място

14:51, 19 фев 21 25 1752 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Осем безработни се борят за едно работно място в България. Това показват изчисленията на Института за пазарна икономика за съотношението между броя на безработните и броя на свободните работни места към 31 януари 2021 г.

„Показателят е важен, тъй като улавя степента на конкуренция на местните пазари на труда и е чувствителен и на двата основни фактора – предлагането на работни места в бюрата по труда и търсенето от страна на регистрираните безработни“, подчертават от ИПИ. Техният анализ е направен, като са използвани данните от бюрата по труда, съобщи БГНЕС.

Решават кога инцидентите при работа вкъщи ще се водят за трудова злополука

Най-много безработни се борят за едно работно място в Северозападна България. Лидер е област Видин, където 18 души се явяват за едно свободно място. Следват областите Враца и Монтана с по 15 души. Във врачанското село Роман е регистриран антирекорда с 534 безработни за едно работно място. През януари там е разкрито едно работно място, което веднага е заето.

На обратния полюс са Русе и столицата, където съответно 4 и 5 безработни кандидатстват за едно място.

Данните по общини показват още по-големи разлики. Докато в 64 общини броят на хората без работа за едно свободно работно място е под средния за страната (8), в 12 общини той е над 100.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама