Какво е „Синдром на самозванеца”?

19:00, 29 мар 21 / Любопитно 25 1937 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Някога чувствали ли сте, че не заслужавате успеха си? Е, не сте сами. Много успели хора - знаменитости, лидери и предприемачи са страдали от чувството, че са „заблудили” света, карайки го да ги мисли за талантливи и достойни, и че всеки момент ще ги изобличат като измамници. Това е определението за „синдром на самозванеца”. От него могат да страдат хора от различни професии и обществени прослойки, въпреки че жените и малцинствата са по-често засегнати от него.

Три навика, удължаващи живота с 10 години

Някои психолози вярват, че синдромът е свързан с начина, по който реагираме на лошите преживявания в живота си. Оптимистите са по-малко склонни да страдат от тревожност и депресия, както и синдромът на самозванеца. За песимистите със синдром грешката е опасна и неприемлива и може да ги изложи като измамник, пише БГНЕС.

Известни личности, борили се със Синдрома на самозванеца

Ема Уотсън

Ема Уотсън признава, че се е чувства като самозванец, когато в началото на кариерата си получавала похвала за актьорските си способности. Тя казва, че чувството се засилвало с нарастването на популярността и успеха й и понякога й се е струвало невероятно, че е „излъгала” толкова много хора.

Том Ханкс

Носителят на „Оскар” Том Ханкс е споделял в интервюта, че каквото и да е постигал, понякога си е задавал въпроса кога ли всички ще разберат, че е „измамник” и ще му отнемат всичко това.

Натали Портман

Талантливата актриса, също наградена с „Оскар” и възпитаничка на Харвардския университет си спомня, че често се е чувствала така, сякаш трябва да се доказва непрекъснато като студентка. В холивудската си кариера тя също е изпитвала нужда да докаже на всяка цена, че не е „тъпа актриса”.

Очевидно дори и най-успешните хора понякога чувстват, че не са достатъчно добри, че могат да бъдат „разкрити” и да загубят постигнатото и уважението на околните във всеки един момент.

Какво може да направи обикновеният човек, за да преодолее това?

1. Опитайте се да си записвате в дневник моментите, когато се чувствате недостойни за успехите си. Това е добро начало, защото ще ви позволи да анализирате колко реалистични са вашите убеждения и да им противодействате.

2. Говорете с хора, на които имате доверие и им се възхищавате. Може да бъдете изненадани и насърчени да чуете, че някои от тях понякога изпитват същите страхове и съмнения като вас.

3. Създайте план за противодействие на вътрешния си „негативен” глас, омаловажаващ постиженията или качествата ви. Някои хора си записват добрите думи и отзиви, които са получили във важни моменти от живота си. Можете да си ги припомните, когато започнете да се съмнявате в себе си.

4. Не е реалистично да мислите, че всички положителни неща, които се случват се дължат на някой друг или че току-що сте извадили страхотен късмет. Приемете, че животът ви се формира от вашите собствени действия. Това означава, че можете да поемете отговорност и за успехите си. Научете се да им се радвате!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама