Бизнесът с ново предложение за отваряне на големите магазини

17:10, 26 мар 21 25 3588 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Решения и заповеди се издават и отменят в рамките на часове. Отваряте ни и ни затваряте вече в един и същи ден. Спрете да ни разигравате. Това заявяват от Българската ритейл асоциация (БРА) по повод издаденото вчера указание на министъра на икономиката за отварянето на нехранителните магазини и отмяната на същото това указание часове по-късно от министър-председателя Бойко Борисов.

Три дни след локдауна вчера по обед нехранителните магазини отвориха на ограничена търговска площ до 300 кв. м съгласно „указанието“ на министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Търговските обекти с вход откъм улица или паркинг имаха „зелена светлина“ да преорганизират дейността си. Няколко часа по-късно обаче премиерът Бойко Борисов отмени указанието на икономическия министър и разпореди на магазините за нехранителни стоки с площ над 300 кв. м да затворят. Един от мотивите му беше „равнопоставеност на браншовете“.

Големите магазини все пак няма да работят по разпореждане на Борисов

„Първо трябваше да организираме дейността си според указанията на министъра на икономиката. Върнахме хората на работните им места. Координирахме процеса с Инспекция по труда. Преговаряхме с наемодатели, организирахме търговските си площи. Следобед трябваше да обясним на клиенти, доставчици и партньори, че затваряме. И да върнем хората по домовете им“, разказват от БРА.

В пореден отчаян опит да спасят бизнеса си или поне това, което е останало от него, БРА излиза с ново предложение. Вместо досегашното правило за 1 човек на 3 кв.м., да се въведе нов стандарт – максимум 1 човек (вкл. клиенти и персонал) на 8 кв.м. Това ще ограничи струпването на хора в магазините, търговците няма да спрат да работят и оборотите им няма да са така драстично засегнати, както в момента, в хазната ще има повече постъпления по ДДС и по-малко потребност от държавна подкрепа.

Когато затвориха моловете и търговските центрове, клиентите се концентрираха в другите  по-малки магазини. Досегашното правило за 1 човек на 3 кв.м., особено в по-малките магазини, не позволява да се спазва добра дистанция. С новото предложение на БРА в един магазин от 30 кв.м. ще има само по трима човека, а в един магазин от 1500 кв.м. – до 187 човека. Правилото трябва да важи за всички – малки, големи, хранителни или нехранителни магазини, в или извън търговски център, предлагат от БРА и апелират за отваряне на всички магазини при еднакво ограничение за всеки ритейлър.

В отворено писмо до премиера, вицепремиера, министъра на финансите и министъра на икономиката БРА пояснява, че новата мярка ще позволи на търговците да работят при този режим дори 3 месеца, вместо да отварят и затварят в рамките на броени часове в един и същи ден.

Още през ноември 2020 г., преди второто затваряне, БРА апелира за спасяване от фалит на бизнеса на търговците на дребно, като предложи спешни мерки като отсрочване на кредити, поемане на разходите за консуматииви, заплати и осигуровки от държавата и освобождаване на работодателите от данъци поради забрана да извършват дейност. „Нито едно искане не беше изпълнено“, припомнят от БРА. 

Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната, както и голяма част от  приходите на държавата във вид на данъци и осигуровки. Търговците на дребно не са престанали да внасят данъци и осигуровки във хазната въпреки промените в решенията, указанията и заповедите на правителството, които се сменят вече в рамките на броени часове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама