Кое е по-добре - плодът или сокът на портокала?

19:30, 26 мар 21 / Любопитно 25 1924 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Не е едно и също да ядете плодове и да пиете сок от тях, особено когато сте на диета, обясни за „Данас“ диетологът Ивана Мишич. Портокалът и портокаловият сок имат едни и същи основни хранителни вещества, но целият плод съдържа много диетични фибри в оригиналната му форма, което променя начина на храносмилане и усвояването на веществата от него.

Как да ядем плодовете, за да са по-полезни

Захарта от соковете бързо навлиза в кръвта, докато същото количество захар от целия плод навлиза в кръвта много по-бавно. Ако изпиете сока и цялата захар попадне в кръвта наведнъж, калориите, които не усвоите в този момент, ще се отложат като мазнини. От друга страна, ако консумирате плода и захарта от него постепенно се разгради, тъй като фибрите забавят скоростта, с която се усвоява захарта, тялото ви има по-голям шанс да усвои тези калории. В този случай ще се изгорят повече калории и ще се отложат по-малко. Също така, поради задържането на диетични фибри, абсорбцията на захар в кръвта намалява. Влакната като гъби абсорбират захарта в тялото и забавят усвояването им, пише БГНЕС.

Друга точка в полза на целия плод е, че когато изстискваме плодовете, винаги използваме повече, отколкото бихме могли да изядем иначе. Така един изцеден портокалов сок обикновено съдържа три до четири портокала и в този случай още по-голямо количество захар, което по-бързо навлиза в кръвта.

Плодът в естествената му форма съдържа цял набор от вещества - витамини, минерали, фибри, фитонутриенти, които се борят със затлъстяването, като ускоряват метаболизма и намаляват усвояването на захарта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама