„Няма как да те правят на глупак“: С песен към изборните урни

14:30, 26 мар 21 25 2315 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

34-годишна българка мотивира наши сънародници да гласуват на 4 април с песен, написана и изпълнена от самата нея. 

Маша Павлова живее от близо 10 години в Париж. Омъжена е за французин и има три деца. Работи като административен асистент и за нея музиката е хоби, като именно децата ѝ я вдъхновяват да не изоставя таланта си. Преди година и половина е започнала да пише детски песнички, а покрай тях и по-сериозни. Повечето изпълнява само пред семейството си, но някои от тях публикува и в социалните мрежи. 

Quote Icon Хайде, хайде, хайде пак към урните да завлачим крак! Няма, няма, няма как да те правят на глупак, се пее в песента.

Маша разказа за Topnovini.bg, че е споделила песента във Facebook, за да може да провокира повече хора по един непринуден начин и с доза чувство за хумор да отидат до изборните урни и да дадат своя глас. 

„Исках да направя нещо смислено в тази посока, но просто да кажеш „гласувайте“ не е достатъчно“, коментира тя, като подчерта, че е важно всеки българин да гласува, независимо къде се намира, защото това е единственият начин да се промени политическото статукво в страната ни. 

Какво трябва да знаем за предстоящите избори?

Който не упражнява правото си на вот, няма право да се оплаква, защото по никакъв начин не е допринесъл за промяна. „Баща ми казваше: „Гласувай, за да може после да псуваш!“, сподели тя. По думите ѝ повечето българи в чужбина се вълнуват за изборите в България и следят политическата обстановка. А доказателство за това са и рекордният брой заявления за гласуване тази година. „Упражнявайки правото си на глас, се чувстваме една идея по-близо до родината ни, по-съпричастни. Това е нашият начин да кажем, че ни пука“.  

Страх ли ги е политиците от българите в чужбина? 

В големите градове във Франция са създадени необходимите условия, за да може повече хора да упражнят правото си на глас, но в по-малките ситуацията е по-сложна. Причината е изискването да има 60 заявления на желаещи да гласуват, за да бъде разкрита секция. „Има места, където не се събират 60 души, за да се отвори секция, а и няма доброволци по места, които да се заемат с формалната част. Според мен това е загуба, защото може да има 50 души, подали заявления, от които 20 ще се разходят 100 км до по-голям град в деня на изборите, но другите ще се откажат“, отбеляза българката, като изтъкна важността на това повече хора да подадат заявления, за да осигурят по този начин възможността и на други от района да гласуват. 

Според нея ограничаването на броя секции за страните извън Европейския съюз е неразумно решение, което цели скрита полза от това. „Тези хора по-малко българи ли са? Ако във Франция разстоянията са проблем, какво да кажем тогава за българите в САЩ, при които изобщо няма как да се отвори секция, заради това ограничение?“.  

Маша сподели, че много би се радвала, ако в България настъпят промени в политическата, икономическата и социалната среда. Тогава според нея и хората ще станат по-спокойни, по-малко агресивни и по-приветливи. Бих искала да отгледам децата си в нормална среда, а тя в момента не изглежда такава. Но все някога ще дойдат и по-добри времена, аз съм оптимист“, подчерта тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама