Скандалната поправка за Северна Македония падна в ЕП

16:25, 25 мар 21 / Свят 25 3153 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Скандалната поправка в Доклада за Република Северна Македония, която беше предложена от социалистите и зелените, падна в ЕП. 

По време на дебатите за напредъка на Република Северна Македония по пътя към членство в ЕС, евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, който е заместник-председателят на ВМРО, даде нагледни примери за това как в съседната държава се нарушават основни човешки права, как хора, самоопределящи се като българи, са привиквани на разпит от службите за национална сигурност само заради желанието да си купят български книги, съобщиха от ВМРО. 

Нови искри по оста София-Скопие: Скандални поправки срещу България в доклад на ЕП

Джамбазки спомена и представителя на Северна Македония в Евровизия, който по думите му е получил над 400 заплахи за живота си заради факта, че обяви себе си освен за македонец, и за българин. Евродепутатът припомни още, че има над 130 хиляди българи, на които няма да бъде позволено да се самоопределят като такива на следващото преброяване на населението в Северна Македония.

Евродепутатът нарече внасянето на поправката лицемерие спрямо българите в РСМ, които са подложени на системен тормоз от държавната машина. Обвини вносителите и в двойни стандарти при прилагането на човешкото право за самоопределяне.

Въпреки скандала: Васил Гарванлиев отива на Евровизия

В Европейския парламент Ангел Джамбазки беше категоричен, че по отношение на изострените отношения между България и Република Северна Македония няма как да бъде вменена вина на българското правителство, каквито са опитите на внеслите поправката в доклада, защото страната ни защитава историческата истина, която е, че Македония е била българска до 1944 г. и такава ще остане.

По-рано еврокомисарят по разширяването и добросъседството Оливер Вархеи заяви, че договорът между Скопие и София трябва да бъде изпълняван добросъвестно и от двете страни. „Призовавам за въздържане от изявления и действия в нарушение на по-широките европейски интереси“, добави той, цитиран от БГНЕС. По думите му Северна Македония осъществява реформи в областта на правосъдието и борбата с организираната престъпност, но остава много работа.

Докладчикът за Република Северна Македония (РСМ) в Европейския парламент Илхан Кючюк изрази надежда, че страната ще възобнови конструктивния диалог с България.

Пред пленарната зала той каза, че се нуждаем от повече мостове, които да ни свързват вместо от стени, които да ни разделят. Когато едно доверие е нарушено, то безспорно трябва да бъде възстановено. И най-добрият начин за това е да се върнем към устоите на договора. Само той ще ни даде възможност да начертаем пътната карта на региона, който неминуемо и свързан с интеграцията на всички страни в Европейския съюз“, каза Кючюк, цитиран от БНР.

Според него от това ще спечели регионалното сътрудничество, добросъседските отношения и целият Европейски съюз. „Блокирането на преговорите за присъединяване на Северна Македония (РСМ) към ЕС не е в интерес на никого“, изтъкна той.

Двустранните въпроси не са част от преговорната рамка, но са значителна част от преговорния процес, отбеляза той по повод споровете между София и Скопие. Двете страни трябва да намерят съвместно решение по историческите въпроси. Трябва възстановяване на доверието, добави той, като подчерта, че докладът изпраща ясно послание, че са необходими проевропейски реформи.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев беше категоричен, че в Северна Македония продължава да се дискриминира всеки, който открито заяви своята българска идентичност и произход.

„Историческата истина е табу, а всеки, който открито я споделя, бива подлаган на натиск, обиди и дискриминация. Проблемът не е културно-исторически спор, а потъпкване на основни демократични права от една страна кандидат като например правото на изразяване без очакване на негативни последици“, посочи Ковачев, цитиран от Mediapool.bg

Напишете коментар
Коментари: 1
1 NorbetDaw 00:24, 03 фев 22

Пълномощник за регистрация на профили в Instagram

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама