Нови искри по оста София-Скопие: Скандални поправки срещу България в доклад на ЕП

19:40, 23 мар 21 / Политика 25 3814 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За скандална поправка в Доклада за Македония, който трябва да се гласува след два дни, сигнализира заместник-председателят на ВМРО и евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Тя е внесена от представители на социалистите и зелените в Европейския парламент. Поправката 77-А е насочена срещу българския национален интерес в РС Македония, за който единственият гарант е ВМРО, пишат от партията.

Резолюцията гласи следното: „Осъжда неотдавнашните провокативни изявления на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България. Призовава българските органи да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България. Приветства зрелия и балансиран отговор на тази провокация от страна на правителствените служители в Северна Македония“.

Тук е визирана позицията по македонския въпрос на председателя на ВМРО и заместник министър-председател на Република България Красимир Каракачанов.

„Тази национално предателска поправка показва две неща - че ВМРО е на прав път и че ако социалисти, розови и зелени се доберат до властта у нас, Македония отново ще бъде предадена“, категоричен е Джамбазки. Той припомни, че едва ли е случаен фактът, че поправката е подписана от партията, на която е председател Сергей Станишев.

Тази поправка е позор! Не само защото е подписана от ПЕС на Станишев. Тя е позор, защото първо, се намесва във вътрешните работи на България, второ, е лъжлива и невярна от началото до края. Предполагам, че някой от моите колеги в ЕП е направил много голям компромис със съвестта си, така да го кажа. За да не кажа, че предполагам, че са били обект на скопски лобизъм. Защото за да напишеш такава откровена лъжа и такава откровена глупост, или трябва да си направил компромис под някаква форма на лобизъм, или мястото ти не е в Европейския парламент“, допълни българският евродепутат.

„Българските органи няма да се въздържат от историческата истина. Напомняме, че на този фон правителствените служители на Северна Македония в момента преследват македонските граждани, които са си купили български книги. Според нас това е средновековно мракобесие и преследване на правото на тези хора да четат книги на български език. В момента сме свидетели и на това как властите в Скопие разследват участник в песенен конкурс, защото е заявил българския си произход, което е още по-скандално. Нека припомним и какво провокира позицията на ВМРО по отношение на избрания да представлява РС Македония певец Васил Гарванлиев на „Евровизия“. А именно агресивният антибългаризъм, който отново дойде от Скопие, защото този млад мъж е с български произход и показа българското знаме в клипа“, посочват от партията.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също изрази несъгласието си 

„Безпрецедентно е в такъв документ да се съдържа и упрек към настояща държава членка. Призовавам бившите си колеги от Групата на социалистите и демократите в Европарламента да изтеглят поправката“, написа тя в профила си във Facebook. 

По думите ѝ езикът на омразата и провокативните изказвания, както и потъпкването на правата на хората с българско самосъзнание са запазена марка на Северна Македония. Тя подчертава, че готвената поправка потвърждава за пореден път пропуска на българската държава да обясни на европейските си партньори своята позиция. 

„Добросъседството означава не само изчистване на спорове от миналото, но и поведението в настоящето, както и защита на гражданите с българско самосъзнание. Конкретен пример от последните дни е скандалът с представителя на Скопие на музикалния конкурс „Евровизия“ заради българската му идентичност и симпатия към нашата страна“, добави още тя. 

От БСП също се обявиха срещу антибългарските поправки 

"Делегацията на българските социалисти в ЕП няма да подкрепи внесеното изменение, защото то не отразява изцяло историческия и политическия контекст на Балканите. Но категорично се противопоставя на приватизирането на българския национален интерес и монопола над патриотичните каузи", обяви във Facebook евродепутатът Петър Витанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама