Посланик Митрофанова: Прекратете шоуто с руските шпиони

13:00, 23 мар 21 / Политика 25 3474 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Печално е, че на фона на засилването на антируската истерия по света, България се тласка в авангарда на тази деструктивна тенденция, казва посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова в интервю за 24 часа“, което е първото ѝ за българска медия. 

Припомняме, че думите ѝ идват след като вчера българското МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата, след сигнал на ДАНС за образувани досъдебни производства срещу тях за шпионаж. А броени дни преди това шестима души бяха задържани и обвинени в шпионаж в полза на Москва. Единият от тях бе пуснат на свобода под парична гаранция, след като е дал показания и е направил самопризнания за дейността на групата. Останалите петима съдът остави вчера за постоянно в ареста. 

Quote Icon Русия не води каквато и да било незаконна дейност срещу България. Стига сте правили шоу по тази тема, отбеляза Елеонора Митрофанова.

Според нея антируската риторика в България стремително набира обороти вече повече от година. От октомври 2019 г., примерно веднъж на три месеца, българските власти неоснователно с помпозностекспулсират руски дипломати под измислени предлози“, коментира тя, като напомни, че тези тъмни петна върху летописа на руско-българските отношения са били предшествани от сериозен напредък в двустранните контакти на високо и най-високо ниво през 2018-2019 г. 

Относно публикуваното видео от българските власти, на което се вижда съпругата на предполагаемия ръководител на шпионската група, която е рускиня и влиза и излиза от руското посолство многократно, посланикът на Руската федерация у нас подчерта, че жената е влизала в сградата на консулския отдел на посолството, а не в посолството, както беше съобщено на пресконференцията на прокуратурата.

По думите ѝ жената е подавала молба за решаване на пенсионни въпроси, а след това е отишла, за да получи съответното потвърждение. Както знаете, вратите на консулския отдел на посолството през делничните дни и в установеното време са отворени за редовен прием, както на гражданите на Русия, така и на чужденците. Тук няма нито някаква тайнственост, нито криминален момент. По такъв начин работят всички, в това число и българската дипломатическа мисия в Москва“, обясни Митрофанова, като отбеляза, че никакви молби за предоставяне на убежище в посолството не са постъпвали. 

Тя подчерта, че за първи път е чула от медиите за заловения мъж Иван Илиев, който е бил преследван и заловен в непосредствена близост до руското посолство. Посланикът на Руската федерация у нас подчерта, че не ѝ е докладвано и не ѝ е известно да има български гражданин, който сам да е предлагал информация срещу заплащане на служители на посолството. 

Снимка: БГНЕС

Според нея представените видео и аудиоматериали от прокуратурата не доказват директна и логическа връзка на въпросните задържани лица с работата на посолството на Русия. 

Не ми се иска да правя паралел, но световнопрочутата пиар акция на тогавашния държавен секретар на САЩ Колин Пауъл по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН с епруветка с химическото оръжие, което така и не беше намерено след инвазията в Ирак, или фейк снимките на Бели каски в Сирия за уж използването от страна на Дамаск на химикали срещу мирните си граждани, или осъждащите Русия изявления на висши държавни служители на редица западни държави, базирани на доказателства в стил highly likely (в превод от английски много вероятно - б.р.), ни налагат да оценяваме критично подобни пърформанси“, изтъкна тя, като добави, че разследването на катастрофата на малайзийския самолет над територията на Украйна през 2014 година все още не е завършено.

Именно за това според нея преди да обвиняват Русия във всички смъртни грехове, би трябвало да се изчака завършване на следствието и произнасяне на политически необвързано съдебно решение. 

Предизборните страсти отминават, политическата конюнктура се променя, трендове остаряват, на мястото им идват нови. Убедена съм, че натрупаният за векове позитивен заряд в отношенията между нашите страни ще преодолее и този труден период. Впрочем всичко това вече се е случвало в богатата ни съвместна история“, заключи тя.

Междувременно днес министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация по повод началото на мандата й. Двамата са обсъдили двустранните отношения и наличието на желание и от двете страни те да бъдат задълбочавани в дух на добронамереност и прагматичност. Премиерът Борисов изтъкна, че България държи да има открит и взаимноизгоден диалог с Руската федерация, при който страната ни се води от националните си интереси и евроатлантически приоритети, съобщиха от правителствената пресслужба. По думите му България и Руската федерация могат да развиват успешно партньорство в редица области като например културата, туризма и селското стопанство.

В стил неглиже: Борисов изпрати руския посланик по дънки и червен пуловер

Припомняме, че Eлeoнoрa Митрoфaнoвa е посланик на Руската федерация у нас от средата на януари тази година и е първата жена, заемала този пост. Тя е рoдeнa нa 11 юни 1953 г. във Вoлгoгрaд. Бaщa ѝ, Вaлeнтин Митрoфaнoв, e бивш виcoкoпocтaвeн cътрудник нa Гocплaн-a нa Cъвeтcкия cъюз. Прeз 1975 г. зaвършвa фaкултeтa пo Мeждунaрoдни икoнoмичecки oтнoшeния в МГИМO. Зaщитaвa диceртaция и пoлучaвa cтeпeн кaндидaт нa икoнoмичecкитe нaуки, влaдee aнглийcки, фрeнcки и иcпaнcки eзици. Митрoфaнoвa зaпoчвa диплoмaтичecкaтa cи кaриeрa още прeз 2001 г. Cлeд тoвa в пeриoдa 2004-2009 гг. oглaвявa Руcкия цeнтър зa мeждунaрoднo нaучнo и културнo cътрудничecтвo (Рocзaрубeжцeнтър, кoйтo cлeд тoвa ce трaнcфoрмирa в Рoccoтрудничecтвo).

В пeриoдa от 28 януaри 2009 г. дo 19 ceптeмври 2016 г. e пocтoянeн прeдcтaвитeл нa Руcкaтa фeдeрaция към ЮНECКO в Пaриж. Тя зaмeня Влaдимир Кaлaмaнoв нa тoзи пocт. Нa 23 нoeмври 2009 г. e избрaнa зa прeдceдaтeл нa Изпълнитeлния cъвeт нa ЮНECКO зa пeриoдa 2010-2011 и нaзнaчeнa зa зaм.-гeнeрaлeн дирeктoр нa oргaнизaциятa пo aдминиcтрaтивнитe въпрocи oт Кoичирo Мaцурa. Oт юни 2011 г. дo юли 2012 г. e прeдceдaтeл нa Кoмитeтa зa cвeтoвнo нacлeдcтвo нa ЮНECКO. Тук рaбoти в тяcнa кooрдинaция c Иринa Бoкoвa, кoятo пo тoвa врeмe e дирeктoр нa ЮНECКO.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама