Борисов покани основателя на BioNTech да посети България

18:45, 22 мар 21 / Политика 25 3647 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Два дни, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че до месеци в България ще започне производството на милиони дози ваксини срещу Covid-19, премиерът покани основателя на BioNTech проф. Угур Шахин да посети България. 

Германската компания, заедно с американската Pfizer, разработиха една от първите ваксини срещу коронавируса в света.

Правителствената пресслужба обяви, че в телефонен разговор Борисов е изтъкнал пред проф. Шахин, че България има дългогодишни традиции в производството на лекарства и ваксини и страната ни е готова да сътрудничи на компанията за научните изследвания и разработки, които извършва.

Премиерът е заявил категорично, че опитът на страната ни в производството на лекарства, ваксини и
фармацевтичните заводи в България са отлична база за създаването на иновации в медицината и е поканил германския учен и екипа му да посетят България, за да се запознаят с дейността на БулБио - НЦЗПБ ЕООД.

По време на разговора министър-председателят е приветствал германския учен за изключително високотехнологичното откритие, каквото представлява създадената от BioNTech ваксина, базирана на информационната РНК. Борисов е подчертал, че все повече български граждани проявяват желание да бъдат ваксинирани, тъй като са убедени в ползите от имунизацията, която спасява живота и препитанието на хората.

„Повратният момент в битката с COVID-19 e създаването на ваксините. С тяхна помощ можем да се справим с пандемията и да си върнем свободата, която вирусът ни отне. Благодаря Ви за дадената надежда и възможност отново да имаме предишния начин на живот“, е заявил българският премиер.

Бъорисов е отбелязал, че основното предизвикателство днес е ваксините да бъдат достъпни за всички граждани не само в Европейския съюз, но и в световен мащаб, защото никой не би бил в безопасност от коронавируса,
докато всички не сме защитени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама