Големите кавички на седмицата (15 - 19 март)

13:00, 20 мар 21 / Големите кавички 25 5295 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (8 - 12 март)

„Да чукна на дърво, благодарение на възрастта иа заболяванията, които имам до момента със се опазил (бел. ред. от коронавируса). Не очаквах, че ваксината ще ми подейства - просто такова беше имунното ми състояние преди коронавируса. Оказа се, че от зор една година съм понатрупал имунни клетки и се ваксинирах. 15 дни след втората ваксина се изследвах и имам идеален имунитет“. Това коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Щом има тема Македония, значи ВМРО не са си свършили работата. Казах, че трябва да се обединим с нашите братя и да станем една Велика България - обща държава. Ние сме си били една държава. Едно време и за Германия беше екстравагантно, но се обедини. Трябва да се отворят архивите и на хората, които искат да се наричат македонци, да им се покаже как се е създала тази нация през годините на миналия век“. Това коментира лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който оглававя листата на „Патриотична коалиция - „Воля“ и НФСБ“ във Варна.

Ако „Воля“ спечелят изборите, Марешки обяви, че няма апетити да бъде премиер: „Кръстина Таскова е достоен човек за премиер. Пламен Христов стои тежко и сериозно и има капацитет и воля, за да може да се справи с тази задача. Казахме за почтеността, но трябва психическа и физическа устойчивост. Ние с Валери Симеонов сме парламентаристи"

Според лидера на „Воля“ страната ни може да произвежда ваксини срещу Covid-19. Виждаме, че другите държави произвеждат под лиценз. Това е нормална практика в лекарственото произвоство. С Националния център по заразни и паразитни болести сме един от лидерите в световен мащаб по създаването и произвеждането на ваксини. Можем да произвеждаме всички ваксини. В най-лошия случай ще трябва да бъдат доставени машини. Можем да станем производители, които да изнасят за чужбина...". 

В България свободата на словото е толкова свободна, че трудно се сравнява с другите държави. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос от журналист по време на съвместна пресконференция във Виена заедно с лидерите на Австрия, Чехия, Латвия, Словения и Хърватия.

Аз съм печелил 13 избора досега. Каня ви на 6-и (април) да коментираме изборите. Всички социологически агенции, всички - на нашите политически опоненти, включително и външни, дават разлика между 4-5 до 10 % между ГЕРБ и останалите. Така че на 5-и ще го коментираме. Смея да твърдя, че въпросът ви за свободата на медиите в България е некоректен. Защо? Най-големите медии в България се държат от големи чуждестранни компании. Най-голямата телевизия - bTV, се държи от чешкия гражданин г-н Келнер, който купи и съответно нашия мобилен оператор. Другата голяма телевизия, втората – „Нова телевизия“, беше закупена от една от най-големите групи – „Юнайтед“. Всичките 100% чуждо участие - по никакъв начин несвързани с нас. Така че смея да твърдя, че в България свободата на словото е толкова свободна, че… трудно се сравнява с другите държави.

Но това са наши вътрешнополитически работи, които мисля, че може спокойно да попитате големите австрийски компании - и в електроразпределението, и ОMV и „Капш“, и в... строителството „Щрабаг“ - десетки, стотици компании, дали работят добре в България, имат ли административни пречки и проблеми“.

„Защо не дойде Делян Пеевски да отговори защо ДПС не са го включили в листата си? Аз, ако знаех, щях да го поканя в листите на „Атака“, поне нямаше да имаме финансови проблеми. Сега се чудим от къде да намерим пари за закуски и за лимонада по време на изборите за нашите членове на СИК. Едва свързваме двата края“, каза шеговито общинският съветник и лидер на „Атака“ Волен Сидеров в ефира на bTV.

Водачът на листите на партията в 25 многомандатен избирателен район София и във Варна отбеляза, че е късно Пеевски да приеме поканата му, защото листите вече са регистрирани. По думите му обаче не е изключено да го покани като член на партията. 

„Трябва да се запази плоският данък. Ние сме категорично против увеличаване на данъчната тежест, защото това ще увеличи сивия сектор и ще доведе до отлив на специалисти. Богат прост няма. Всеки ще търси вариант как да не плаща“. Това коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на среща между представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели и ГЕРБ.

„Увеличение на данъците ще доведе до отлив на инвестиции и ръст в сивия сектор. Няма да се увеличат и приходите, дори напротив“, добави той.

Познавайки начина на мислене на по-заможните българи, Домусчиев прогнозира, че дори ставката на плоския данък за богатите да се вдигне, това няма да увеличи приходите в хазната, защото много хора не смятат да я плащат.

рокуратурата разкри престъпна група за шпионаж в полза на Русия. Лично главният прокурор Иван Гешев откри пресконференцията, на която държавното обвинение даде подробноси по случая.

„Случаят със задържаните за шпионаж е без аналог в новата ни история, а и след 1944 г....Българските граждани могат да се гордеят и аз лично се гордея с българските служби за сигурност, които в последните години най-после възстановиха своя професионален капацитет, силно пострадал в годините на т. нар. преход. Искрено се надявам това да е траен процес, защото това е в интерес не само на България, а и на всеки един българин“, обяви обвинител №1.

„От десетилетия се разделяме по всякакви признаци и забравяме, че преди всичко на първо място сме българи. Надявам се този път да с обединим на основата на това, че обичаме Родината – дума, която сме започнали да забравяме. За това, че сме българофили, а не българофоби, че защитаваме националния си интерес, а не го продаваме за жълти стотинки. На базата на това, че не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни и трябва да защитим България“, каза още Иван Гешев.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама