Борисов: Мерките се затягат, защото действащите в момента не се спазват

11:25, 18 мар 21 25 2644 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От понеделник до края на месец март в страната се въвеждат нови ограничения заради нарастващия брой на заразени с Covid-19 у нас. Затварят училища, детски градини и ясли, ресторанти, барове и заведения, всички магазини с площ над 300 кв. м, които не предлагат хранителни продукти, както и тъговските центрове и молове. Врати затварят още фитнесите и плувните басейни. Забраняват се културните мероприятия, танцовите и спортни занятия, големите събирания на хора, екскурзиите и извънкласните занимания.

Национален локдаун от понеделник

Решението бе обявено на редовния брифинг на Националния оперативен щаб след заседание с премиера Бойко Борисов, на което министър-председателят обяви, че страната ни въвежда най-строги мерки до 31 март, защото животът и здравето на хората са най-важни.

Министър-председателят мотивира решението с това, че настоящите либерални мерки у нас не се спазват, хората не носят маски, не са на дистанция, системата е претоварена и разпореди на здравните власти да предприемат налагащите се спешни действия. „Много хора се подиграват с маските...а в Европа не може да видиш човек на улицата без маска“, посочи той.

Приложете мерките за всички - не може все едни и същи бизнеси да са поставени под стрес, защото накрая ще бъдат унищожени“, обърна се той към членовете на Щаба и подчерта, че правителството е направило всичко възможно заведенията да работят, но ситуацията изисква затягане на мерките. За сравнение Борисов даде Австрия, където заведенията не работят от 8 месеца. Думите му идват в отговор на призива на соствениците на заведения за въвеждане на мерки за всички, а не само за някои сфери. 

Всичко или нищо: Заведения искат тотален локдаун, а не частично затваряне

„Наясно съм, че много хора ще се подразнят от това решение, но аз никога не съм се ръководил от това дали всички ще ни харесват или обратното. Изборите идват и си отиват. Здравето на хората за нас винаги е на първо място, дори да понесем политическа щета от нашите опоненти. Мисля, че целият бизнес знаеше какви усилия полагахме и полагаме, за да работят във възможно най-меките мерки“, заяви премиерът Борисов.

Премиерът обяви, че разполага с информация, че днес Европейската агенция по лекарства ще потвърди, че ваксината на „AstraZeneca“ е безопасна, а щом това стане ваксинационният план ще бъде възобновен.

 

Напишете коментар
Коментари: 7
1 МАРШ 15:15, 18 мар 21

Как да ги спазваме, една стотинка не дадахте да ни помогнете.... Неадекватно се държите спрямо нас и пандемията.

2 Лара 15:28, 18 мар 21

Оф не мога да му гледам гадната, физиономия на тоя вече, броя дните до изборите, да се махне!

3 Не ми дреме 15:33, 18 мар 21

ОСТАВКААААААААААААА помияр доленннн!

4 Анонимен 15:43, 18 мар 21

Имаше ли мерки изобщо? Нещо ми се губи от паметта, сега лис е сети за спазване и не

5 Циклоп 15:45, 18 мар 21

Хората как няма да се подиграват на маските, като абсурдните ти решения спрямо пандемията са абсурдни

6 Готованко 15:51, 18 мар 21

Така е, ти никога не си се ръководил от това, кой какво ще хареса. Ти правиш всичко което на теб ти е удобно

7 Оставка за ГЕРБ 16:01, 18 мар 21

То е доказано, че маските не помагат по никакъв начин. Даже точно обратното... вредят! Вие най-нагло лъжите целия народ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама