„Хитър“ бразилски план: Пръскайте дезинфектант от самолети

19:00, 18 мар 21 / Любопитно 25 2197 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бразилски политик предложи да се използват хеликоптери и самолети за разпръскване над неговия град на дезинфектант за ръце в отчаян и безполезен опит да се заличи коронавируса отгоре, съобщава „Гардиън“.

Изумителното предложение беше направено в южния щат Рио Гранде до Сул, в момент, в който Бразилия се бори с най-смъртоносната фаза от своето 13-месечно огнище и броят на починалите от коронавирус нарасна до близо 280 000.

По време на събрание на местните политици в туристическия град Канела съветникът Албери Диас повдигна въпроса дали въздушното разпръскване на дезинфектантен гел може да помогне. „Тук имаме много бизнесмени, които притежават хеликоптери и самолети... Не знам дали има течна версия на дезинфектатнтен гел, но мисля, че пръскането би било добра идея, защото вирусът е във въздуха. Това е като нещо от друг свят“, каза Диас, според новинарския сайт Metrópoles, пише БГНЕС.

Те използват самолети за пръскане на реколтата“, разсъждава 50-годишният политик, чиято държава в момента е под нарастващ брой инфекции и смъртни случаи. „Може би е добра идея, защото гелът няма да навреди“.

Съобщава се, че негов колега съветник се е засмял на предложението на Диас, чийто официален уебсайт носи лозунга: „Когато политиката се води от разумни личности, хората само ще печелят“. Социалните медии останаха в шок, като мнозина се чудеха какво ще се случи, ако пушачите в Канела решат да запалят.

Този човек е готов да бъде министър на здравеопазването“, написа в Тwitter един шегаджия във връзка с решението на президента Жаир Болсонаро да премахне широко подигравания здравен министър Едуардо Пазуело, под чийто 10-месечен надзор над 260 000 бразилци починаха от Covid-19.

Болсонаро обяви напускането на Пазуело в понеделник вечерта, като каза на поддръжниците, че неговият заместник има много по-добра представа за здравословните проблеми. Малцина вярват, че смяната ще промени значително антинаучния отговор на Бразилия срещу епидемията, като се има предвид дългото противопоставяне на Болсонаро на мерките за ограничаване като социално дистанциране и маски.

Бразилският президент все още не е предлагал да се обсипват градове с дезинфектант, но Болсонаро многократно е промотирал недоказани лекарства като Хидроксихлорохин и противопаразитното лекарство Ивермектин, въпреки че няма научна основа за тяхното използване.

В понеделник бе съобщено, че бразилски лекар е отказал предложението да стане нов здравен министър на Болсонаро с мотива, че вярва в науката. Втори лекар, който прие работата, даде оскъдна надежда, че здравната криза в Бразилия ще се облекчи скоро. "Нямам вълшебна пръчка", каза Марсело Куейрога пред репортери във вторник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама