Марк Рюте печели изборите в Нидерландия при 83% активност

09:54, 18 мар 21 / Свят 25 2679 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

83% от избирателите в Нидерландия гласуваха и дадоха най-много гласове за партията на доскорошния премиер Марк Рюте. Заради пандемията там гласуването трая три дни. Избирателните секции бяха разположени в големи помещения - концертни зали, църкви. Можеше да се гласува и по пощата. Избирателната активност е с 1 пункт повече, отколкото на парламентарните избори преди четири години.

Правителството на Нидерландия подава оставка

Либералната партия (VVD) на премиера Марк Рюте, печели общите избори, проведени в Нидерландия, и ще получи 36 места от 150-те на нидерландския парламент, две повече от сега, според екзитпола, което не ѝ дава достатъчно мнозинство, за да управлява сама, съобщават „Евронюз“ и „Сега“.

Марк Рюте изправен пред грандиозен скандал

На второ място е прогресивната партия (D66), водена от министъра на външното сътрудничество Зигрид Кааг, която на тези избори печели  8 места повече, отколкото партията имаше досега, увеличавайки представителството си до 27 депутати, което означава удар по крайната десница на Герт Вилдерс (PVV). D66 и досега беше в четирипартийната управляваща коалиция.

Марк Рюте, който е на власт от 2010 г., има всички шансове да бъде премиер на Нидерландия четвърти пореден мандат. Новата управляваща коалиция вероятно ще е от три партии - VVD, D66 и Християндемократически призив, но ще има крехко мнозинство от 77 места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама