Марк Рюте изправен пред грандиозен скандал

10:42, 14 яну 21 / Свят 25 2182 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Нидерландското правителство е разпънато на кръст заради скандал с расова дискриминация при одобряването на помощ за отглеждане на дете на 26 000 родители. Два месеца преди общите избори и в разгара на пандемия правителството на Марк Рюте ще реши на 15 януари дали да подаде оставка, за да поеме отговорността. Това е най-големият политически и административен скандал в Нидерландия, според коментатори, информират „Евронюз“ и БГНЕС.

Десетки хиляди семейства, предимно от турски и марокански произход, са били жертва на фалшиви обвинения в измама с помощта, с която са финансирали грижите за децата си и са били принудени да върнат огромни суми пари в хазната, понякога до 100 000 евро в рамките на седмици, което кара много хора да загубят дома си, работата си или да влязат в дългове за това.

Първите случаи датират от 2014 г., когато данъчните власти започват да изпращат писма до родители, в които се съобщава за оттегляне на помощта, която са получили за заплащане на детските градини за децата им и ги обвиняват в данъчни измами, като ги молят да обосноват разходите и финансовото си състояние с касови бележки, сметки и трудови договори. Обвиненията са отправени очевидно без никакво основание, а данъчната агенция не дава обяснения и на засегнатите, като по-късно показва, че предимно семействата с чуждестранен произход са били обект на тази мярка и че тяхната втора националност е посочена в официалните документи - нещо незаконно пораждащо дискриминация.

Практиката продължава с години, дори до днес. Различни изследователи - журналисти и депутати, които самата Данъчна агенция се опитва да възпрепятства търсенето на доказателства, виждат в това явен случай на „институционална пристрастност“. Адвокатът Ева Гонсалес Перес, от испански произход, беше тази, която повдига въпроса през 2014 г., години преди случаят да избухне в националната преса. Съпругът ѝ ръководи агенция за гледане на деца в Айндховен, която е пряко засегната от оттеглянето на субсидии на тези родители, негови клиенти, които плащат държавна помощ за техните услуги. „Всички семейства имат миграционен произход. Това е морален проблем по много причини. Ако някой от държавата ви изпрати писмо, в което казва, че нямате право на нещо, той трябва да обясни защо и ако можете да докажете, че имате право, той не може да ви отнеме тази помощ. Но те решават да блокират всички субсидии, оставяйки семействата в безизходица, дори по време на обжалването “, обяснява тя пред агенция "Efe". Като социален адвокат тя решава да помогне на първата група родители, които се обръщат към нея отчаяни, защото колкото и да изпращат документи в подкрепа на разходите си и да обосновават необходимостта си да получат тази субсидия, данъчните настояват помощта да бъде спряна, като понякога са я очаквали с години, а в други са били помолени да върнат полученото в непосилни времеви рамки.

Адвокатът се натъква на непреодолима стена, когато се обръща към данъчните власти. Отказът им да обяснят и разрешат делата я кара да прибегне до съдействието на съда, политиците, журналистите, Агенцията за защита на данните и защита на детето, както и хората, които публикуват критични коментари пред администрацията и правителството.

Случаят гръмва публично през септември 2018 г. с главен герой държавния секретар по финансите Менно Снел, на фона на обвинения в расова дискриминация.

Гонсалес със съжаление отбелязва, че „за двадесет години от кариерата си никога не е виждала подобно нещо, нито е била срещу Министерството на финансите“, защото нейната специалност е трудовото право и социалното осигуряване. Тя дори не започва дело за расова дискриминация, а за процедурни грешки, които оставят много хора в невъзможност да плащат сметките си и решенията са полза на десетки жертви, които сега, смесени с други дела, наброяват 26 000 души.

Мнозина продължават да страдат от лични и психологически проблеми в резултат на претърпените финансови щети. Въпреки че холандското правителство реши да компенсира страданията им с 30 000 евро и обеща да търси решения за родителите, загубили всичко, няколко семейства решиха да подадат жалба до Върховния съд срещу петима членове на изпълнителната власт. Комитет, създаден за разследване на случилото се, стигна до заключението, че има „институционално пристрастно третиране“ от Министерството на финансите, което управлява обезщетенията като „масов процес“, карайки родителите да не получават необходимата защита „като по този начин нарушават основните принципи на върховенството на закона“ , а Агенцията за защита на данните квалифицира метода на работа на Министерството на финансите като „незаконен, дискриминационен и неподходящ“.

Марк Рюте ще вземе решение за 15 януари в Съвета на министрите какви ще са политическите стъпки за причинените вреди. Единственото, което спира оставката му, е липсата на контрол върху коронавирусните инфекции, но лидерите на четирите партии от коалицията са съгласни, че размерите на скандала означават, че той не може да бъде заглушен, като се жертва само министър. През март са законодателните избори в Нидерландия, на които Рюте иска да поиска повторно избиране за четвъртия си мандат, но не изключва политическите последици от несправедливостта на субсидиите да хвърлят плановете му зад борда, което да накара кабинета му да продължи в междинна форма до изборите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама