Защо няма лилави национални знамена?

20:00, 17 мар 21 / Любопитно 25 2890 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Питали ли сте се защо няма лилави национални знамена. Отговорът на този въпрос се оказва доста логичен.

До 19-ти век лилавият оцветяващ прах е бил много скъп. Добивал се е от преработката на мекотели: малки черупчести ракообразни, обитавали крайбрежната част на съвременен Ливан. От десет хиляди преработени малки мекотели се е получавал 70 грама пигмент. Това е бил трудоемък и отнемащ време процес.

Някога, за да се боядиса един килограм вълна в лилаво са били необходими 200 грама багрило. За да се получи наситен цвят е трябвало да се обработят над 30 хиляди ракообразни - титанична и високо платена работа. Ако изчислим по съвременен начин боядисването на килограм вълна в лилаво, това би струвало 9 000 долара. Ако замените вълната с коприна, цената би била направо космическа - 28 000 долара за половин килограм коприна. За красотата в нашия свят винаги се е плащало и се е случвало в древни времена красивият цвят да струва повече от златото.

Дрехи в лилави нюанси можели да си позволят само най-богатите хора: главно представители на благородните класи. В същото време скъпият цвят изисквал и специално отношение: най-често лилави дрехи се носели по специални поводи, за празници или погребения. Известно е, че в Османската империя само султаните и някои представители на управляващата династия имали право да носят този цвят, пише БГНЕС. 

Е, как да изберем толкова ценно багрило за боядисване на знамена? Уви, никоя държава в света не би могла да си позволи това. Но сега виждаме, че лилавото и виолетовото в дрехите по никакъв начин не ги оскъпява. Промяна на цвета на флага не е приемливо решение: повечето символи на съвременните държави вече са се утвърдили и тяхната история е на стотици години.

Как безценното лилаво става достъпно за всички? В средата на 19 век химикът Уилям Хенри Перкин, който е само на 18, успява да синтезира вещество с лилав оттенък. Перкин забогатява: сериозно се занимава с производството на химически полученото виолетово багрило.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Ambinia 17:38, 12 мар 23

how clomid is taken ticlid ivermectin pour on para gatos Ford Sollers said there had been a change in customer purchases, with a reduction in demand for C segment cars, referring to compact cars such as its Ford Focus, but a rise in demand for SUVs

2 FarmFourl 17:38, 23 юни 23

National hospital discharge survey annual summary, 1991 buy online cialis

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама