Борисов за ваксините в ЕС: Това е политически шамар

16:43, 16 мар 21 / Политика 25 3024 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Разочарование от нарушените доставки на ваксини беше изразено от канцлера на Австрия и премиерите на България, Латвия, Словения, Хърватия и Чехия след среща във Виена за разпределението на ваксините между страните-членки на Европейския съюз.

Австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи, че е постигнал съгласие с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет за коригиране на неравното по думите му разпределение на ваксините в рамките на Евросъюза, предаде БНР.

„Вярвам, че в този момент е важно всички ние, заедно с Урсула Фон дер Лайен и Шарл Мишел да изработим коригиращ механизъм. Така че да не се получава, че България получава 1/3 от ваксините, които Малта получава“, каза австрийският канцлер. Той има предвид ваксините, които страните-членки получават на глава от населението.

Още държави спряха употребата на „AstraZeneca“

От своя страна, премиерът Бойко Борисов коментира, че очаква бързо решаване на проблема с разпределението на ваксините в Евросъюза. „Не искаме някакви подаяния да се правят. България е инвестирала в разработването на ваксините. Откъде накъде сега ще имаме таблица на класиране. Това е политически шамар. Какво излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер, че е доставил най-много ваксини? Не е вярно, ние сме инвестирали, платили солидарно и гласували на Съвета. С това приключвам, надявам се утре този проблем да бъде решен“, каза Борисов.

По-рано правителствената пресслужба съобщи, че премиерът ще посочи пред лидерите във Виена, че пропорционалното разпределение на ваксините на квотен принцип на база население трябва да бъде приложено и за доставките, а не само за поръчаните количества, съобщава правителствената информационна служба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама