Спряха процедурата по придобиване на нови бойни машини

14:56, 16 мар 21 / Политика 25 2568 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министерството на отбраната изпрати писма до фирмите „Patria“ и „General Dynamics“, че прекратява процедурата за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътните войски. Ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория ѝ етап, значително превишават рамката, утвърдена от Народното събрание, съобщиха от ведомството.

До прекратяване на процедурата се стигна след като министърът на отбраната Красимир Каракачанов възложи на специална политико-военна работна група да проведе информативни срещи с представители на фирмите относно възможностите за намаляване на цените. От разговорите стана ясно, че това е невъзможно без съществена промяна на изискванията на тактико-техническите задания по проекта, които биха позволили на фирмите да предложат алтернативни технически решения при запазване на изискваните бойни способности на машините. В същото време евентуална промяна в изискванията пък би довела до дискриминиране на отстранените вече участници в процедурата.

На финала: Каракачанов се похвали, че е възродил армията

Междувременно министърът на отбраната възложи на ръководството на държавното дружество „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД да проучи възможностите за организиране на съвместно производство на бойни машини на територията на България с максимално участие на българската отбранителна индустрия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама