Възстановяват къщата на Райна Княгиня в София

11:55, 16 мар 21 / София 25 3429 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На днешното заседание на комисията по финанси към СОС ще се разгледа предложение за отпускане на над 400 хиляди лева от Общинския приватизационен фонд за възстановяване на емблематичната къща на Райна Княгиня в София. След спасяването на къщата на поета Пейо Яворов, общината ще запази още една сграда с историческа стойност, съобщиха от Столичния общински съвет.

За ремонта на къщата, намираща се на улица „Софроний Врачански“ 119, бяха предвидени пари още миналата година от дарител, който обаче не успя да предостави сумата заради пандемията от Covid-19.

Ремонтират историческата част на Борисовата градина с 10 млн. лева

Къщата, в която Райна Княгиня е живяла, докато е била акушерка в София, е обявена за паметник на културата от местно значение. Към момента за възстановяване на сградата има одобрени проекти, както и разрешение от Министерството на културата и НИНКН за извършване на строително-ремонтни дейности.

Финансирането на реставрацията на къщата, в която е живяла Райна Княгиня, е изпълнен ангажимент от кмета Фандъкова“, коментира зам.-председателят на комисията по финанси Стефан Марков.

Докладът ще бъде гласуван на предстоящото заседание на общинския съвет в четвъртък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама