Ремонтират историческата част на Борисовата градина с 10 млн. лева

13:32, 16 окт 20 / София 25 2911 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Историческата част на Борисовата градина в столицата ще бъде обновена и възстановена до края на 2023 г. с 10 млн. лева. Това предвижда проект на общината по оперативната програма „Региони в растеж“. Целта е да се запази в максимална степен автентичният вид на парка.

Проектът включва ремонт на алеите и възстановяване на емблематични паркови елементи в карето между бул."Евлоги и Христо Георгиеви", "Алея Яворов", бул."Цариграско шосе" и алите покрай къпалнята "Мария Луиза" и стадион "Българска армия". Основен ремонт ще бъде извършен и на Езерото с лилиите, съобщи БНР.

Ремонтът на "Западен парк" приключва до края на годината

"Ще се възстанови автентичният облик на парковите чешми и скулптури и ще бъдат подменени старите осветителни стълбове, като ще се постави и видеонаблюдение", каза заместник-кметът по екология Десислава Билева.

"Проектът е съобразен със статута на парка - резерват. Алейната мрежа ще бъде изцяло възстановена. Общата квадратура е над 40 000 квадратни метра. Осветителните стълбове, те са над 130 и камерите за видеонаблюдение също са над 120, изграждането на един зелен пояс с над 25 000 храста и 60 дървета, за да може да шумоизолира "Цариградско шосе" от парка. Надяваме се догодина, не по-рано от май месец, да стартираме", добави още Билева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама