Модерните технологии водят до стрес и безпокойство

18:45, 15 мар 21 / Любопитно 25 2269 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Клиниката по дентална медицина на Морис и Габриела Голдслегер от университета в Тел Авив проведе ново проучване, в което се твърди, че многото време, прекарано в социалните медии или в общуване чрез мобилни телефони, води до повишен шанс за болка в челюстта и мускулите на устата, скърцане със зъби, проблеми със съня, умора и сънливост.

В проучването са взели участие около 600 души - светски евреи (предимно потребители на смартфони и интернет) и група ултра-ортодоксални израелци (които използват телефон без интернет връзка). Участниците са изследвани за нивата на стрес и напрежение през деня, склонността към събуждане през нощта, нуждата от непрекъснат достъп до мобилния телефон, скърцането със зъби и болки в челюстта.

Изводите на учените са, че 54% от потребителите на смартфони се събуждат често посред нощ, в сравнение с 20% от групата на ултра-ортодоксалните евреи. Освен това половината от светските респонденти (50%) изпитват умерено до високо ниво на стрес, свързано с мобилния телефон, в сравнение с едва 22% сред представителите на другата група.

Д-р Песия Фридман-Рубин и проф. Илана Ели, помогнали за провеждането на проучването, обясниха, че в днешно време хората живеят с чувство за СПН (страх от пропускане на нещо) и затова искат да бъдат постоянно онлайн, за да знаят „какво е новото“ във всеки момент.

Тази нужда естествено създава нарастваща зависимост от мобилните телефони, което води до чувство на стрес и безпокойство. „Някой може да напише нещо в социалните медии, а аз ще го пропусна и няма да бъда в течение“, е тревожната мисъл, която предизвиква стреса, пише БГНЕС. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама