Около 1,4 млн. души са извън схемите за компенсации заради пандемията

17:35, 14 мар 21 25 2114 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Около 1,4 млн. души не са включени в каквато и да е схема за компенсации заради пандемията, заяви Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и доцент в Софийския университет, в ефира на БНР. Според него обаче е важно да се фокусираме върху това, което предстои.

Спадът при БВП е по-малък с около половин процент заради ограничение на държавните разходи, специално за заплати. Това донякъде обяснява доброто поведение на данъците. Още не знаем колко фирми ще фалират. Знаем, че има забавяне на обещаното“, каза той.

Снимка: БГНЕС

А според Радосвет Радев, изпълнителен председател на Българската стопанска Камара, загубите в икономиката ни са 8% в износа и 10% във вноса. На фона на това има ръст на безработицата - около 170 000 са ефективно загубените работни места.

„Тревожното, което се случи е отказ от инвестиции и спад на потреблението. Светът задлъжня драматично. Световният дълг е около 350% от БВП на човечеството. В България ръстът на външния дълг е 2,3 млрд. лева“, обобщи той, една година след началото на пандемията. Радев посочи, че би било добре мерките да бъдат облекчени откъм бюрокрация. По думите му от потреблението на българския пазар липсват парите от българските гастарбайтери. Според него е показателен фактът, че има ръст на депозитите на населението. „Някои от мерките бяха направени така, че бяха достъпни за не повече от 10% от стопанските субекти на страната“, добави той. 

А според Станчев не е направено нищо за увеличаването на разхода за здравеопазването, за да се посрещнат нуждите. Радев пък подчерта, че в една криза се създават нови икономики, стандарти и процеси, „но нашата страна няма и окото да ги види, и дързостта да ги подкрепи“.

Снимка: БГНЕС

В плана за възстановяване и устойчивост няма елементарни неща, които са българска добавена стойност, патенти, които могат да се развият. Например в областта на енергетиката“, каза основателят на Института за пазарна икономика. Според него частният сектор се изтласква от икономиката и това е голям проблем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама