Родните политици искат прошка преди изборите

12:40, 14 мар 21 / Новият парламент 25 1833 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Днес отбелязваме големия християнски празник Сирни Заговезни с църковни служби и ритуали. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си и да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос. Днес изпълняваме и една от най-възвишените християнски добродетели – молим за прошка от ближните си.

По-малко от месец преди парламентарните избори, родните ни политици също поискаха прошка, но не един от друг, а от народа. По традиция те го направиха чрез социалните мрежи.

От първите поискали прошка във Facebook бе премиерът Бойко Борисов, който е и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС и водач на листите в 25 МИР в София и 16 МИР в Пловдив.

Днес е ден за прошка, ден за смирение и надежда! Християните вярваме, че ако простим оскърбленията, огорченията и обидите, и на нас Господ ще прости. Прощавайки, вървим към спасението“, написа той, като предизборно напомни, че повече от година правителството полага денонощни усили, за да преведе българите през ковид пандемията, която всеки ден поставя света пред нови и по-трудни изпитания. 

„Разбира се, винаги може да бъде направено повече и по-добре. Но както и досега - няма да щадим сили в опазването на живота и здравето на хората. 

Многократно съм заставал пред Бог и пред хората, за да призная грешките си и да измоля прошка. Вярвам в мъдростта на народа ни и в Божията закрила. Нека бъдем по-добри! Аз на всички прощавам, простете и Вие“, добави още министър-председателят. 

За разлика от премиера обаче, президентът запази мълчание и не поиска прошка. Но лидерът на БСП и водач на листите в Пловдив в 25-ти МИР - София Корнелия Нинова не остана по-назад от министър-председателя и също поиска прошка, но доста по-краткословно: „Простете и да ви е простено“, написа тя, споделяйки снимка как пали свещ в църквата. 

Съпредседателя на „Демократична България“ и водач на листите в 25 МИР-София и в Пловдив Христо Иванов използва различен ход, като вместо да поиска прошка от народа, го призова в деня на изборите да не прощава на политиците. 

„Със сигурност има много неща, за които да искаме прошка от нашите избиратели, от хората, с които работим. Но искам да ви кажа и друго нещо, на 4 април прошка не трябва да има“, каза той. 

Председателят на ПП „Републиканци за България” Цветан Цветанов, който е и водач на листата във Велико Търново напомни за мира на всеобщо опрощение. 

„Сирни Заговезни е- празникът на всеобщо опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. Прошката е символ на морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка. За да изчистим душите си - простете, прощавам“, написа той. 

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков, който е начело на кандидатите за депутати в София на формацията БНО, също поиска прошка, но се само за него, но и за „хунтата“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама