Сирни Заговезни е - молим за прошка близките си

07:30, 06 мар 22 25 6175 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Сирни Заговезни се празнува една седмица след Месни Заговезни и седем седмици преди Великден. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си и да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.

В българската народна традиция празникът обозначава границата между зимата и пролетта. В традицията той се свързва с мъжкото начало, затова и по-голямата част от обредите се изпълняват от мъже. На Сирница, както още е наричан празникът, изпълняваме една от най-възвишените християнски добродетели – молим за прошка от ближните си.

В понеделникът след Сирница започва Великия пост – 49 дена въздържание от животинска и мазна храна.

Обичаите

Сутринта на Сирни Заговезни се запалват огньове на най-високото място в селото. Вярва се, че докъдето стига светлината на огъня, дотам ще има плодородие. Запалва се слама и се прескача за здраве. Децата и младежите извършват ритуално очистване на нивите, за да донесат голям берекет.

На празника се иска прошка. По традиция по-младите посещават домовете на по-възрастни роднини и близки и искат прошка. В някои български селища на този ден казват: „простено - прости!“. На този ден влюбените момци хвърлят в двора на любимата „чавги“ - запалени стрели от дрян, което представлява любовно обяснение. От този ден нататък любовните обяснения и сватбите са забранени до Великден.

На Сирни Заговезни се изпълняват и кукерските игри. Мъжете, преоблечени в животински кожи с козината навън и накичени с чанове, танцуват и играят из цялото село. Тяхната задача е да прогонят злите духове, а която мома ги докосне, ще бъде дарена с рожба.

Трапезата

На празничната трапеза задължително присъства баница със сирене, варени яйца и халва. Това е последният ден, в който може да се яде блажна храна. По време на обредната вечеря се изпълнява и обичаят „хамкане“ – на червен конец се закача варено яйце или халва. Най-възрастният мъж от семейството завърта конеца, а останалите се стремят да хванат с уста яйцето или халвата. Който успее, ще е най-здрав през годината.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 hauttytuh 01:58, 16 мар 23

Women aged 25 to 29 have a 78 percent chance clomid for men dosage Medication Fluorouracil 2

2 outsisket 12:47, 01 юли 23

side effects from viagra Having dryness in your early twenties SUCKS

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама