Коронавирусът у нас: Пандемията може да продължи години

10:00, 14 мар 21 25 2718 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Пандемията няма да приключи след месец - два, ще продължи години, системата ни трябва да бъде подготвена за този натиск, заяви д-р Дечо Дечев в ефира на БНТ.

Декември, януари и февруари системата трябваше да се подготви, нямаше консумативи и апаратура, пътят на пациента не беше ясен. Нямаше как тогава да бъдат избегнати по-строги ограничителни мерки. Насаждаше се дори панически страх, политиците са прави в действията си, но медиците не биваше да участват в насаждането на този страх“, допълни д-р Дечо Дечев, като отбеляза, че психическото състояние е проблем за цялата нация в момента. Д-р Дечо Дечев коментира, че според него коронавирусната инфекция има изкуствен произход.

Една година ходене по острието на COVID-19 и мерки като руска рулетка

„Природата не може да го създаде. 3 ноември се постигна целта в една държава. България има един от най-добрите шансове да се справи с пандемията - има достатъчен брой легла за активно лечение, имаме базата, на 100 хиляди души имаме 400-420 лекаря, единствено Гърция има повече, това че медиците са разпределени неравномерно е друг проблем“, каза д-р Дечо Дечев, като припомни, че голяма част от държавите няма къде да си лекуват болните.

Да владееш кризата - ама с ваксини назаем

Трябва да се обсъди дали да не се отделят няколко болници само за COVID пациенти. В света всички са единодушни, че най-важното е да се направят ваксини. България е сключила договор само с 2 фирми „AstraZeneca“ и „Sanofi“, но втората не произведе ваксина. Хората не ходят в болница, наплашени са“, каза още д-р Дечо Дечев.

Снимка: CanStockPhoto

Данните от последното денонощие

2019 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 10 614 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 19,02 от взетите проби са дали положителен резултат. 3 294 от тестовете са антигенни, от които положителни са 746. PCR тестовете са 7320, като положителните са 1 273.

Най-много нови случаи има в София - 552, след това се нареждат Бургас с 223 и Вара с 172. Няма област без открити нови случаи, като най-малко са те във Видин - 4.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 277 878. Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 42 046. Увеличава се значително и броят на настанените в болница - 6 948, което е със 130 повече за ден. Увеличава се и броят и на пациентите, настанени в интензивни отделения - 522. Медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 10 791.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани са 1 118 души, така общият им брой достига 224 598.

Жертвите на болестта у нас са 11 234, 38 от които са от последното денонощие. 

Общият брой на имунизираните у нас е вече е общо 337 904, като лицата със завършена втора имунизация са вече 57 767. За последното денонощие има само 1 244 поставени ваксини срещу COVID-19, след спирането на ваксинацията с „AstraZeneca“ спадът е 10 пъти на дневна база.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама