България е поръчала от „AstraZeneca“, защото първа е започнала изпитанията

16:25, 13 мар 21 25 4409 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Не веднъж бе повдиган въпросът, защо страната ни предпочете ваксината на „AstraZeneca“ пред останалите. А в социалните мрежи много хора заподозряха връзка с това, че начело на фирмата в България е майката на евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел. Още тогава властите отрекоха да има подона връзка, а страната ни изостана с имунизацията поради забавянето на доставките на препарата. 

„Поръчахме от „AstraZeneca“, защото първи започнаха изпитанията“

Месец и половина по-късно премиерът Бойко Борисов, който е и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС и водач на листите в 25 МИР в София и 16 МИР в Пловдив,реши да даде отговор на въпроса за избора на ваксината „AstraZeneca“ у нас. По време на традиционната си обиколка из страната, той заяви, че препаратът е преминал първи изпитанията и затова от него са поръчани първите бройки.

Снимка: Facebook/ Бойко Борисов

Борисов определи като политически спекулации твърденията, че държавата ни е поръчала най-много дози от „AstraZeneca“ заради разликата в цената и намекна, че е възможно да се води търговска война между фармакомпаниите. Премиерът напомни, че страната ни няма да плаща за ваксините на „AstraZeneca“, докато не минат всички тестове и не получи и останалите дози от препарата. 

„Ако едната (бел. ред. - ваксина) е няколко единици долара, другата е 10-15 отгоре. И търговската война между фирмите, за разликата в продуктите, е като по заведенията. Ако едното работи на 4 лв., а другото - 15 лв, ти къде ще си изпиеш кафето при еднакви условия?“, каза Борисов.

От БСП обаче се възмутиха и нарекоха изказването на премиера цинично. Сравнява живота на хората с цената на едно кафе. Хаосът и безотговорността на правителството подлагат здравето на стотици хиляди хора на риск,“ коментира водачът на листата на БСП в София-област Иван Ченчев.

В пост във Facebook той се обърна към министър-председателя с думите: „Г-н Борисов, досега рискувахте с лошо строителство и изпускането на язовири, но сега става дума за човешки животи.“ Иван Ченчев даде за пример министър-председателите на Унгария и Словакия, които използват руската ваксина, за да ваксинират населението си: „Защо не питате Вашия приятел Орбан защо не чака ЕМА, за да се погрижи за унгарския народ, или словашкия премиер, който също поръча руска ваксина(...) Ако толкова чакате одобрение от ЕМА, защо спряхте „AstraZeneca“, която е одобрена от тази агенция“, попита още Иван Ченчев.

След скандали като за последно: Депутатите отказаха директни преговори с Русия за ваксина

Mинистър-председателят подчерта, че България спазва европейските правила, а на територията на ЕС могат да се поставят ваксини, одобрени само от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). За да изтъкне колко е примерен, Борисов подчерта, че можел да се обади веднага на китайския президент Си Дзинпин, на китайския премиер Ли Къцян или на руския президент Владимир Путин, но техните ваксини нямало да могат да влязат в нашата мрежа, защото не е разрешено от ЕАЛ. „Стане ли разрешено, веднага ще предоставим на българите да избират“, добави премиерът. 

Борисов добави, че ако руската ваксина, за която са подадени документите в ЕАЛ, бъде одобрена, България ще осигури количества и от нея. За китайската ваксина все още не са подени документи в ЕАЛ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама