Инвеститори и собственици в комплекс на Божков излязоха на протест

14:15, 10 мар 21 25 2283 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Близо 200 души се събраха на протест на бул. "Цар Борис III" 126 пред комплекс комплекс "NOVE HOMES" и тръгнаха на шествие, което премина през ДНСК, до сградата на антикорупционната комисия и Съдебната палата.

Поводът за протеста на собственици и инвеститори е спряното строителство на комплекса от затворен тип, свързано с бизнесмена Васил Божков. Протестиращите твърдят, че са одобрени, проверени и заверени документи за законност и реализация на проекта от всички държавни и отговорни органи, в съответствие с приложимите разпоредби на закона още преди началото на строежа. Освен това гарантират 100% прозрачност и законност на договорите за покупка, както и точни и ясни срокове за изпълнение. Строежът на жилищния комплекс е бил с документиран мониторинг и многократни проверки от страна на държавните органи, относно текущата реализация, пише „Дневник“.

Спират строежа на жилищен комплекс на Божков заради нарушения

Изненадващо за инвеститорите и собствениците на жилища през 2020 г. проектът е спрян. Според тях ДНСК е издала заповед с неясни и необосновани мотиви, а проверката е извършена при тежки процедурни нарушения, като заповедта превишава многократно компетенцията на дирекцията. Протестиращите твърдят и че над 200 семейства, купили жилище там, са останали без ясни гаранции кога и дали изобщо комплексът ще бъде завършен.

По-късно от пресцентъра на антикорупционната комисия посочиха, че са внесли в Софийския графски съд искане за обезпечителни мерки върху имуществото, собственост на Васил Божков и на свързани с него физически и юридически лица във връзка с производството срещу него. От там припомнят и че искането е уважено изцяло от съда. Сред допуснатите и наложени обезпечителни мерки са и такива по отношение на имущество, собственост на дружеството "Нове Хоумс" АД, а именно - възбрани върху поземлен имот, заедно с изграждащи се върху него 14 многофамилни жилищни сгради в комплекса.

Обезпечителните мерки са наложени на 1 октомври 2020 г. На 21 януари 2021 г. в Комисията е получено възражение от изпълнителния директор на дружеството. В него се твърди, че с наложените обезпечителни мерки върху недвижимото имущество на "Нове Хоумс" АД са засегнати имуществените интереси на акционерното дружество и на над 250 други лица.

"Нове Хоумс" нарече изводите от проверката на ДНСК тенденциозни и манипулативни

Твърди се, че те са извършили плащания по предварителни договори и фактури за придобиване на обекти в изграждащия се жилищен комплекс. От антикорупционната комисия посочват, че към възражението не са представени документи, удостоверяващи право на собственост на лица - купувачи, нито други доказателства в подкрепа на твърденията за сключени договори. От страна на Комисията са извършени проверки в Имотния регистър към Служба по вписвания - София, от които също не са установени прехвърлителни сделки между "Нове Хоумс" АД и трети лица - купувачи.

От антикорупционната комисия подчертават, че при тях не са постъпвали възражения или жалби от такива заинтересовани лица в качеството им на собственици на обособени обекти от жилищния комплекс "Нове Хоумс" или на страни по други договори с акционерното дружество. Комисията изразява готовност да разгледа всяко такова искане и да се произнесе по него в съответствие с изискванията на закона, уверяват още от там.

Срещу определението на Софийски градски съд, с което са допуснати обезпечителните мерки, е подадена частна жалба от "Нове Хоумс" АД, по която все още се очаква произнасяне от Апелативен съд - София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама