Без наказани за гласуването с цветни маски в Мъглиж

13:25, 09 мар 21 25 1930 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Поради липса на доказателства е прекратено досъдебното производство по подозрение за контролиран вот чрез цветни предпазни маски на частичните местни избори в Мъглиж, съобщиха от прокуратурата за bTV. 

Припомняме, че в началото на месеца прокуратурата и полицията заочнаха проверка по сигнал за купен вот на частичните местни избори в Мъглиж. Според него в една от секциите в града избиратели са гласували с предварително раздадени чисто нови оранжеви маски. След излизането от секцията са ги оставяли в найлонова торбичка, до която е стояла жена. Съмненията са, че чрез тях са се отчитали гласовете за конкретна кандидатура на политическа партия. Маските са преброявани от организаторите и вероятно след това са изпълнявали предварително направени договорки. 

Тогава от „Изправи се.БГ“ и БСП излязоха с позиции, като заподозряха купуване на вота и манипулиране на предстоящите парламентарни избори. От „Изправи се.БГ“ съобщиха, че е имало и арестуван. По непотвърдена от надлежните органи информация въпросният мъж е съпруг на общинска съветничка от ГЕРБ в Мъглиж.

Проверка на полицията обаче е установила, че в торбата, освен оранжеви маски, е имало и такива с други цветове. Обяснението на жената било, че събира предпазните средства, за да ги предаде на вторични суровини. 

Частични местни избори: 3 победи за ГЕРБ, по 1 за БСП и „Републиканци за България“

В Мъглиж още на първия тур на частичните избори беше излъчен победител – д-р Душо Гавазов от ГЕРБ, който в последствие спечели изборите. 

Купуването на гласове чрез различни схеми е често срещана практика. Наближат ли избори започваме да подочуваме за списъци с имена и ЕГН-та на потенциални гласоподаватели срещу заплащане. Разочароващото е че в повечето случаи няма наказани и на всички им се разминава само с публично порицание, поради липса на доказателства. И така до следващите избори и поредното замитане на случая....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама