„Отнет изглед към морето“: Созопол събаря част от крепостната стена заради ресторантьор

16:37, 07 мар 21 25 2891 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Заради отнет изглед към морето на собственик на заведение Созопол ще трябва да събори част от крепостната си стена. Това реши Бургаският районен съд.

Съдът осъжда община Созопол да плати на собственика 1 558 лв. разноски по делото, както и да премахне част от крепостната стена на града. Причината е, че "несъмнено се смущава пълноценното ползване на собствения му имот по предназначение – за сезонно заведение. Като собственик той не е длъжен да го търпи и може да иска преустановяването му, чрез премахване на съответната част от обекта", пише в мотивите си Бургаският съд.

Собственикът твърди, че в имота му е изграден 4-метров зид с дебелина 1,80 м., който заема около 6,5 кв. м. от терена. Това пречи имотът да се използва. Според общината обаче става дума за архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване на строежа ще го увреди, пише offnews.bg.

Заключението на вещо лице е, че на мястото няма видими следи от съществуващ старинен архитектурен паметник. „Процесната е новоизградена – от нивото на крайбрежната алея, без да представлява възстановка на основи от Античността или Средновековието, чрез надграждане“, пише още в експертизата.

„Има съдебно решение по заведено преди четири години дело. Площта, за която става дума, е 6-7 метра, все пак е част от тази стена, друг е въпросът как е била направена. Съдът е преценил, че по начина, по който е изградена там, е било незаконно, аз не съм разследващ орган, за да ги разследвам тези неща. За самото събаряне се прави проект, тъй като представлява строително-ремонти дейности и се съгласува с НИНКН", казва кметът на Созопол Тихомир Янакиев, цитиран от БНР.

Решението на Районния съд не е окончателно и може да се обжалва в двуседмичен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама