7 забележителни и непознати места в света, сред които и Несебър

19:10, 07 мар 21 / Любопитно 25 2174 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Според гръцката митология Зевс се влюбил в Европа, след като я гледал как играе на плажа. По същия начин хората не преставаме да бъдем пленени от красотата и многото атракции, които Европа и светът ни предлагат.

Заредени с история и изключително величествени кътчета, не е чудно, че все още се изненадваме от места, за които дори не подозирахме, че съществуват. Подборка на някои от тях, които са част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, споделя списанието за пътешествия „Виахар“, пише БГНЕС.

Куршска коса (Литва и Русия)

Споделена от Русия и Литва, Куршската коса е релеф с дължина почти 100 километра и широчина само четири километра в най-широката си част, разделяща Куронското езеро и Балтийско море. Тази характеристика го прави силно подчинен на ерозивното действие на ветровете, създавайки големи дюни - тук се образуват най-високите подвижни дюни в Европа.

За да се борят срещу бързото напредване на пясъчните планини, жителите на тази ивица земя трябвало да извършат голямо залесяване, започвайки през първата четвърт на 19 век. Резултатът: възвишен пейзаж от гори и дюни, резултат от постоянен човешки труд, което е достатъчна причина да бъде включен през 2000 г. като обект на ЮНЕСКО за световно наследство.

Сигишоара (Румъния)

Наследявайки саксонските отпечатъци на трансилванската територия, Сигишоара изиграва основна роля в търговските отношения през Средновековието, когато са издигнати важната му цитадела и страхотно укрепено заграждение, както и уникалната часовникова кула.

Обект на световното наследство от 1999 г., със своя исторически център, този малък град е известен особено с това, че е родното място на сина на Валд II Дракул, Влад III от Влашко, известен също като Влад III Цепеш, известен с това, че вдъхновява безсмъртния образ на Дракула.

Национален парк „Ортобаги“ - Пустата (Унгария)

В източна Унгария се простира най-обширната степ на целия континент. Десетки хиляди хектари, които са обявени за обект на световното наследство през 1999 г. благодарение на голямата си културна и живописна стойност.

Обширни равнини и влажни зони, простиращи се докъдето може да погледне, където поминъкът е тясно свързан с пашата от много векове. Свързани с тази дейност, традиционните конници оцеляват в пустата, опитомявайки коне, като удрят дългите си камшици по земята.

Пещери Шкочиян (Словения)

В югозападна Словения невероятна мрежа от варовикови пещери, простираща се под земята на няколко километра, представлява един от най-добрите примери за карстови образувания в света.

Световно наследство от 1986 г. насам, тази 200-метрова дълбока варовикова пещерна система е известна с многото си водопади, понори - дума от словенски произход и огромни подземни кухини. Перфектно място за обучение за геолози, които знаят значението на страната в този тип формация.

Замъкът Кронборг (Дания)

На около четиридесет минути път северно от Копенхаген стои впечатляващ замък, чието строителство започва през последната третина на 16 век. Колосална крепост, контролираща пролива Сунд, който отделя Дания от Швеция.

Обявен за обект на световното наследство през 2000 г., в момента в него се намира Морският и търговски музей в Кронборг, но това, което наистина прави тази конструкция специална, е тясната връзка с най-известната работа на Уилям Шекспир: Хамлет. Замъкът, от голямо значение във времето на писателя, служи като място за сюжета на тази трагедия, която се превръща в една от историческите отправни точки на универсалната литература.

Долина Мадриу-Перафита-Кларор (Андора)

Единственият обект на Андора в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство е тази емблематична ледникова долина на Пиренейската страна. Разположен в югоизточната част на Княжеството, той притежава тази привилегия от 2004 г. благодарение на културния пейзаж, запазен в неговите граници.

Дванадесетте километра дължина на долината, с височини от 1200 до 2500 метра, са истински култ към природата и традиционните занаяти, които хората са използвали от нея в тази планинска верига. „Бордас“ и „Орис“, типичните животновъдни сгради в района, се смесват в обстановка, пълна с автентичност, която има завидно богатство от фауна. Близък редут с особена красота, запазен пейзаж и стойността на начини на живот, принадлежащи към минали епохи.

Античен град Несебър (България)

Заедно с настоящия град Несебър, разположен на българското Черноморие, древният град Несебър е постоянен съвременник на важни империи като Византийската и Османската. Простира се на малък полуостров, отделен от четиристотин метра провлак.

С тракийски корени, от които произлиза името Месемврия - другото име, с което е популярно това хилядолетно селище, е перфектна реликва с важни археологически останки и повече от релевантно историческо-художествено наследство от световна класа. Факт, който си спечели честта да бъде част от обекта на световното наследство от 1983 г. насам.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Nathangex 22:07, 10 апр 23

You said that fantastically!
write my essay now i can t write an essay to save my life an app that writes essays for you

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама