Елизабет II остава само с хеликоптер

16:00, 07 мар 21 / Любопитно 25 2624 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Британската кралица Елизабет II ще бъде принудена да използва самолета на министър-председателя на страната Airbus A330s Voyager, след като четири самолета BAe 146, на които тя е летяла доскоро, ще бъдат извадени от експлоатация, съобщава ТАСС, позовавайки се на информация на „Дейли Мейл“.

Британските власти ще обявят извеждането от експлоатация на четири самолета BAe 146 в цялостен преглед на въпросите на сигурността, отбраната и външната политика, който ще бъде публикуван на 16 март. По този начин, както посочва изданието, 32-рата кралска ескадрила, която извършва въздушен транспорт на Елизабет II и всички високопоставени членове на кралското семейство и се намира в околностите на Лондон, сега ще включва само хеликоптера AW 109.

Цялото кралско семейство с телевизионна изява преди интервюто на Хари и Меган

„Дейли Мейл“ подчертава, че подобна ситуация вероятно ще тласне кралицата да използва самолета на премиера Airbus A330s Voyager, който действащият ръководител на правителството от Консервативната партия Борис Джонсън пребоядиса през миналата година в цветовете на флага на Обединеното кралство за 900 хиляди британски лири (1,1 милиона долара), за които той беше критикуван от обществото заради неефективно изразходване на публични средства по време на пандемията, пише БГНЕС.

Преди това този самолет се използваше за дозареждане във въздуха, но от 2016 г., след преоборудването, той се използва за пътуване от ръководството на страната. Самолетът е оборудван с офис, 60 места в бизнес класа, 100 места в икономична класа, както и с противоракетна система.

Според публикацията, самолетите BAe 146, които се използват от кралското семейство от 80-те години на миналия век и са произвеждани от британската компания „Бритиш еърспейс“ до 2001 г., могат да бъдат пуснати в продажба. "Продажбата на BAe 146s значително ще намали способността на Кралските военновъздушни сили да изпълняват военни и граждански мисии. Тези високо ценени универсални самолети обслужват отлично членовете на кралското семейство, военните командири и министър-председателите в продължение на десетилетия", каза ръководителят на комисията по отбрана на Камарата на общините на британския парламент, консерваторът Тобиас Елууд.

На свой ред, опозиционният депутат от Лейбъристката партия Гарет Томас призова властите „спешно да обяснят как кралското семейство сега ще пътува в чужбина, за да изпълни ключовите си функции“. „Те заслужават подходяща подкрепа, макар и само защото са един от най-популярните британски активи“, каза той, визирайки представителите на управляващата династия Уиндзор.

Комплексният преглед на въпросите за сигурността и външната политика, чието публикуване е отлагано няколко пъти, според самия Джонсън, ще разглежда най-дълбоката реформа на стратегията за отбрана на кралството от времето на Студената война. Пълната версия на прегледа на документа, чиято подготовка започва в края на 2019 г., ще бъде публикувана на 22 март.

От 2010 г. насам британското правителство публикува стратегически прегледи за отбрана и сигурност на всеки пет години. По настояване на Джонсън, който пое поста министър-председател на Великобритания през юли 2019 г., новото проучване ще обхване по-широк кръг от теми, включително външната политика и дългосрочното развитие на страната. Документът ще съдържа анализ на предизвикателствата, пред които е изправено кралството сега, и ще се сблъска през следващите 10 години, препоръки за промяна на ролята му на международната арена след напускане на ЕС, както и предложения за трансформация на британските въоръжени сили .

По-рано „Таймс“ съобщи, че като част от преразглеждането на тази стратегия, броят на британската армия може да бъде намален с 10 хиляди военнослужещи, до 72 хиляди души, с приемането на значителен брой безпилотни летателни апарати и превозни средства. Очаква се също така да се обърне повече внимание на въпросите за киберсигурността и готовността за хибридна конфронтация с врага.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама