Между редовете: Съдебният съвет видя похвала в забележките на Кьовеши за европейските прокурори

17:51, 05 мар 21 25 2627 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Висшият съдебен съвет (ВСС) видя в писмото на европейския прокурор Лаура Кьовеши, с което тя на практика отхвърля седем от предложените от българска страна 11 прокурори, похвала за добре свършена работа. Позицията идва след няколко дни мълчание и с нея се обещава забележките на Кьовеши да бъдат обсъдени на заседанието на прокурорската колегия идната сряда, 10 март.

Кьовеши отхвърли 7 от 10 от кандидатите ни за европрокурори

„Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на редовното си заседание, насрочено за 10 март 2021 година (сряда), ще обсъди писмото от Европейския главен прокурор - г-жа Лаура Кьовеши, с което в съответствие с чл. 1 от Решението на колегията на Европейската прокуратура от 16 ноември 2020 г. за определяне на правила относно процедурата за назначаване на европейски делегирани прокурори е изискана допълнителна информация относно излъчени кандидати от Република България. В писмото се посочва, че високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в процеса по подбор на европейски делегирани прокурори от страна на Република България. Процедурата е в ход и все още не е приключила“, гласи официалната позиция на съдебния съвет“, цитирана от „Дневник“.

Прокурорите, избрани от България, бяха излъчени в средата на февруари. Сред тях има шестима прокурори, трима следователи и един съдия. Въпреки че досега няма официално изявление, в сряда сайтът Euractiv съобщи, позовавайки се на Милан Ярон, шеф на кабинета на Кьовеши, че е изпратено писмо до българските власти, с което се поставят въпроси и се иска допълнителна информация за кандидатите.

От  пpeдcтaвeния бългapcĸи cпиcъĸ ĸaтo oтгoвapящи нa изиcĸвaниятa ca пpиeти caмo тpимa oбвинитeли - Cвeтлaнa Шoпoвa-Koлeвa, Бoйĸo Kaлфин и Димитъp Бeличeв.

„Това не е добър знак. Когато искаме допълнителна информация, това не е защото някой недостатъчно добре си е попълнил автобиографичните данни или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури“, обяснява Ярон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама