Кьовеши отхвърли 7 от 10 от кандидатите ни за европрокурори

14:49, 03 мар 21 / Свят 25 3941 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е отхвърлила 7 от десетте предложения на България за европейски делегиран прокурор, съобщи euractiv.bg. Това са хората, които на местно ниво трябва да работят по делата за злоупотреби с евросредства. Сега по процедура Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет трябва да изпрати на Кьовеши следващите имена от класирането.

Европейската прокуратура е уведомила българското министерство на правосъдието с писмо, че имат забележки по седем от десетте български кандидатури, излъчени на 13 февруари, казва пред изданието Милан Ярон, шеф на кабинета на Кьовеши. "Това не е добър знак. Когато искаме допълнителна информация, това не е, защото някой недостатъчно добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури", каза Ярон.

Избраха българските прокурори, които ще работят за Кьовеши

Той обясни, че Европейската прокуратура има две категории забележки, като първата е основно от юридически характер. "Не смятаме, че българските следователи (трима от предложените са следователи, б.а.) са подходящи за Европейската прокуратура. Уважаваме тяхната работа, признаваме, че според българския закон те са част от съдебната система, но не смятаме, че такива хора имат необходимата квалификация за Европейската прокуратура. Тъй като българските следователи никога не пледират пред съда, а точно това е част от задачата на европейските прокурори, не смятаме тези кандидатури за подходящи", каза Ярон.

Във втората категория са кандидати, които са работили като съдии. Такъв е един от предложените. "Това са хора, които са били съдии по граждански и търговски дела, без опит в криминално право. Които никога на са водили криминално разследване. И никога не са разследвали престъплeния с фондове на ЕС и нямат прокурорски опит. Сериозно ли?", възкликна той.

"На основата на информацията, която ни беше предоставена, и на познаването ни за българската съдебна система, сред кандидатите има хора с много малък или никакъв опит. Те са били активни на ниско местно ниво (районно), докато нашето разбиране за типа престъпления, с които ще се борим, е за такива на окръжно ниво. Мога да спомена три имена, Вероника Бориславова Трифонова, Божидара Евгениева Ганева – Димова и  Венцислав Данев Фердинандов", казва Ярон. Той обяснява, че тази информация е била изпратена на българските власти, които след като са се запознали с нея, са поискали среща.

"Ние ще организираме тази среща при първа възможност. Но моето очакване е, че българските власти ще ни убеждават, че кандидатите са подходящи, особено ако регламентът се чете по определен начин. Ние обаче не искаме да влизаме в дискусия как да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет", обясни Ярон.

Запитан дали това означава, че Европейската прокуратура очаква седем нови кандидати от българската страна, той отговори: "Абсолютно!" На въпрос дали службата на Кьовеши се е сблъскала с подобни проблеми с кандидати от друга страна, той отговори отрицателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама