ГЕРБ: Двама сенатори изказаха позиция за България, не Сенатът

16:59, 05 мар 21 / Новият парламент 25 3615 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Сенаторите Боб Менендес (демократ) и Джим Риш (републиканец) разпространиха съвместно изявление с критики към България. В него говорят за корупцията у нас, за западащата медийна свобода, политизирането на правораздаването и други заплахи за върховенството на закона, които според тях „представляват сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения“.

Американски сенатори към България: Корупцията и западащата медийна свобода заплашват отношенията ни

Президентът Румен Радев пръв коментира изявлението и го определи за съкрушителна оценка на Комитета за външна политика на Сената към САЩ”. Държавният глава посъветва правителството, ако държи на отношенията със САЩ и не се вслушва в него, поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор.

Как отговориха от ГЕРБ?

Президентът Румен Радев се включи в предизборната кампания за 45-ия парламент и за пореден път намери повод да очерни страната ни“, заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС в 24-ти МИР София град.

Изявлението е направено от личен профил. То не ангажира Сената, категорични са от ГЕРБ.

Никъде в официалния поток от информация на американския Сенат не се говори за изразените от двамата сенатори становища. Президентът Радев обаче внушава, че Сенатът постановява и надолу изброява личната позиция на сенаторите", посочи Георг Георгиев, цитиран от БГНЕС. 

Президентът Радев лъже изключително брутално и безцеремонно", коментира още той и допълни, че при президента има тоталната липса на каквато и да е институционална култура.

„Премиерът Борисов е човекът, който на няколко пъти е бил канен в Белия дом, който е бил гост на няколко американски президенти, при когото държавни секретари са идвали. Само по времето на предишния мандат на два пъти сегашният държавен секретар е бил в България. Човек като президента Радев, който нито веднъж не е бил канен на официално посещение в САЩ, и който очевидно не познава институционалните взаимоотношения в САЩ, едва ли е в правото си да прави коментарите, които направи днес", каза кандидатът за депутат в листата на ГЕРБ - СДС в 25-ти МИР София и бивш външен министър Даниел Митов. 

И още реакции...

От „Отровното трио“ заявиха, че включването на лица от изпълнителната власт, които не са в отпуск и в служебно качество в предизборната кампания, е директно нарушение на закона.

„Никой не е толкова наивен да смята, че дистрибуторът Георгиев прави това изявление на своя глава, застанал пред знака на ГЕРБ. Очевидно е дразнението от ясното становище на двама авторитетни американски сенатори за състоянието на демократичните ценности и върховенството на закона в България. Публиката трябваше да бъде успокоена, че това е лично становище на сенатор Менендес и почитаемия Джим Риш, а не на целия американски Сенат“, заявяви Арман Бабикян от Триото, който е водач на листата на Изправи се! Мутри вън!“ в 24 МИР София.

Очакваме с потъпкването на закона да се заемат компетентните органи, в противен случай ще потвърдят основателните притеснения на двамата американски сенатори и на целия български народ. От г-н Бойко Борисов нищо не очакваме“, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама